Potaknuta problematikom Javnog RTV servisa u BiH, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica uputila je u siječnju pismo Europskoj komisiji u kojem je napisala:

Od 1. siječnja 2016. godine Bosanskohercegovačka televizija (BHRT) nema niti jedan siguran izvor financiranja i prijeti joj realna opasnost gašenja. Sukladno s pravilima struke i profesije RTV servis trebao bi slobodno oblikovati i odašiljati program u informativnom, obrazovnom i zabavnom programu promičući kulturne, povijesne, vjerske, umjetničke i druge vrijednosti triju konstitutivnih naroda u BiH, no to ipak nije slučaj, što je jasno rečeno i u prethodnim rezolucijama Europskog parlamenta. Slobodna javna televizija, pluralizam medija i sloboda mišljenja preduvjeti su europskog puta BiH, ali i funkcioniranja svakog demokratskog društva, što u konačnici podrazumijeva i ravnopravnu medijsku zastupljenost svih triju konstitutivnih naroda u BiH gdje niti jedan od njih neće biti majoriziran. S obzirom na obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te na skoro predavanje zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, na koji se način Europska komisija i Visoka predstavnica planiraju založiti da se pronađe adekvatan model financiranja Javnog RTV servisa? Također, kako Komisija planira osigurati provedbu ravnopravne zaposlenosti i programske zastupljenosti konstitutivnih naroda u Javnom RTV servisu?

ODGOVOR EK

U odgovoru - u ime Europske komisije - povjerenik za proširenje Johannes Hahn je napisao:

Europska komisija pomno prati stanje medija u Bosni i Hercegovini. Neovisne i stručne medijske kuće jedan su od najvažnijih čimbenika uspješnog, modernog demokratskog društva. Isto je tako u tom kontekstu važna uloga javnog RTV servisa. U izvješću o Bosni i Hercegovini za 2015. Komisija je preporučila da nacionalna nadležna tijela osiguraju funkcioniranje financijski stabilne i politički neovisne javne radiotelevizije u zemlji. U pogledu financijske stabilnosti i ubiranja radiotelevizijske pristojbe, članovi Odbora JRTS BiH trebaju pronaći najučinkovitiji i najprovediviji model ubiranja RTV pristojbe. Odgovorna nadležna tijela, kao i medijski regulator potiču se da osiguraju depolitiziran, troškovno učinkovit, neovisan i pouzdan javni servis koji djeluje u najboljem interesu svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Europska komisija nastavit će pružati financijsku pomoć i pomno pratiti pitanja povezana s audiovizualnom politikom i medijima, uključujući u okviru odgovarajućih pododbora za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nadalje, Europska komisija će i dalje savjetovati Bosnu i Hercegovinu u pogledu politika radi usklađivanja s najboljim europskim praksama i pravnom stečevinom EU-a.