Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna neodvojivi su dio tradicije bokeljskih Hrvata i naše nacionalne baštine, neraskidivo povijesno povezani s Katoličkom Crkvom i hrvatskim narodom. Vlada RH i Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" slažu se kako bi bilo najpravednije da se Tripundanske svečanosti i Kolo uvrste na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva zajedničkom nominacijom Hrvatske i Crne Gore - istaknula je ministrica kulture i članica Središnjeg odbora HDZ-a Nina Obuljen Koržinek komentirajući crnogorsko pokretanje nominacije Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna na UNESCO-ov popis, a bez navođenja hrvatskog naroda koji je od 809. godine stvarao, održavao i dandanas je baštinik nasljeđa Bokeljske mornarice.

Višenacionalne nominacije

Naše Ministarstvo kulture u više je navrata komuniciralo s Podgoricom i službeno predložilo pokretanje višenacionalne nominacije, napominje Obuljen Koržinek:

- Postoji mnogo situacija u europskoj povijesti u kojima su se državne granice mijenjale, a baština je stvarala nove veze ne samo na kulturnom planu, nego i u političkim odnosima različitih država. RH već ima bogato iskustvo s multinacionalnim nominacijama: stećci, venecijanske utvrde, mediteranska prehrana, bukove šume… Uvjerena sam da ćemo s Crnom Gorom postići dogovor i nastaviti dobru suradnju. 

Opstojnost Hrvata u Crnoj Gori

Naše Ministarstvo kulture uvrstilo je Tripundanske svečanosti i Kolo svetog Tripuna u Registar kulturnih dobara RH i na svoju listu nematerijalne kulturne baštine. Kako naglašava i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, Bokeljska mornarica temelj je tradicionalne kulture koji potvrđuje hrvatsku opstojnost i opstojnost Katoličke Crkve u Crnoj Gori.