Peđa Grbin očito je našao uzor u - Nikoli Grmoji. Lupeta, politizira, optužuje, razbacuje se teškim riječima, izvodi cirkus i glumi glavnog klauna, demonstrativno napušta sjednice…  a sve kako bi prikrio svoju malicioznost i opći nedostatak argumenata. Tako je danas predvodio komični igrokaz na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora - koji je većinom glasova odbio raspravljati o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković.

Tim je povodom predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio da će - nakon što su se i samo Povjerenstvo i Hrvatski sabor proglasili nenadležnim za odlučivanje o izuzeću Nataše Novaković - konačnu odluku donijeti Ustavni sud.

SDP - Stranka Direktne Politizacije

Kako je Bačić istaknuo, Sabor se nije smio proglasiti nadležnim za donošenje te odluke jer bi to značilo „baj baj neovisnosti Povjerenstva“:

- Odluka Odbora za Ustav nema nikakve veze s pojedinačnim predmetom. Ne može političko tijelo odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari koju vodi drugo, neovisno tijelo. Sabor se inače već tri puta odredio o sličnom pitanju odgovorivši da nije nadležan odlučivati o izuzeću članova Upravnog vijeća HANFA-e. Takvu odluku jednom je donijela SDP-ova većina, a dva puta HDZ-ova.

SDP bi blokirao neovisna tijela!

Treći put se Odbor za Ustav na zahtjev upravo Dalije Orešković proglasio nenadležnim - nastavio je Bačić:

- Nedopustivo je očekivati da političko tijelo odlučuje o bilo kojoj pravnoj stvari jer bi se moglo dogoditi da ono snagom vladajuće većine, bez argumenata, snagom više ruku, izuzme sve članove Povjerenstva i blokira njegov rad. SDP svojim zahtjevom na najgrublji način pokušava uvesti politiku u rad Povjerenstva. Ako bismo to napravili, možemo iz Sabora samo poručiti „baj baj“ neovisnosti Povjerenstva. SDP u biti samo želi praviti štetu predsjedniku Andreju Plenkoviću, a nama u HDZ-u važno je jasno dati do znanja da se neće dopustiti grubo miješanje politike u rad Povjerenstva.

Odluka je na Ustavnom sudu

Ako Povjerenstvo ocjenjuje da ono nije nadležno za odlučivanje, a isto to ističe i Hrvatski sabor, onda u slučaju kada se dva tijela proglase nenadležnima o tom pitanju odlučuje Ustavni sud, što je već i činio prijašnjih godina - zaključio je Branko Bačić.