Hrvatski sabor. Nakon što je „najbolja vlada do sada“ dovela državu na rub gospodarsko-socijalnog ponora,  (novi) ministar financija Boris Lalovac u svom je premijernom nastupu „zaštitnika“ deficita danas nemušto pokušavao opravdati njegov iznos - enormnih 16,2 milijardi kuna!? Uobičajeno dobro pripremljeni naši zastupnici Lalovcu su argumentirano pojasnili da su brojke „naštimane“ za dnevno-političke potrebe i da je samo u prva četiri mjeseca ove godine deficit bio čak 7,4 milijardi kuna. A Vlada je isplanirala da ta brojka u cijeloj 2014. bude 13,7 milijardi! 

I nakon Linića - Lalovac

I povrh svega, Lalovac se nastavio hvaliti punjenjem proračunskih rupa fiskalizacijom, no ni to mu nije pošlo za rukom. Ipak je priznao da je deficit „visok“! Prihodi u državnom proračunu manji su za 1,6 milijardi kuna, odgovorio mu je potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a (i bivši ministar financija) Ivan Šuker.    

- Je li deficit proračuna u prošloj godini 16,2 ili 18,5 milijardi kuna? U prosincu 2013. smo usvojili državni proračun i za 15 dana su rashodi manji za 1,6 milijardi kuna. Ministarstvo znanosti ne isplati prekovremeni rad i prijevoz, a najedanput ima 35 milijuna kuna viška. Ako usporedimo određene nalaze državne revizije, onda ćete vidjeti da prihod Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) ni po čemu nije mogao biti prihod državnog proračuna u 2013. Prema tome, za tih 600 milijuna kuna se povećao proračun. Određena jamstava koja su dana Hrvatskim željeznicama umjesto subvencija koje su dotad išle iz proračuna - a ta jamstva će sutra biti naplaćena iz istog tog proračuna - povećavaju deficit na iznos od 18,5 milijardi kuna. Toliki je stvarni deficit državnog proračuna u 2013! I ovaj papir jasno govori da se radila „naštimaljka“! 

Nepodnošljiva lakoća zaduživanja

Šukerovu argumentaciju dodatno je osnažila zastupnica Martina Dalić (također bivša ministrica financija) podsjetivši da je trgovanje dionicama HANDA-e uknjiženo kao prihod proračuna, iako državna tijela koja upravljaju državnom imovinom ne smiju njome i trgovati. A i sami Ured za državnu reviziju konstatirao je da se radi o netransparentnom zaduženju. Stoga je Dalić uime Kluba zastupnika HDZ-a stavila pod veliki upitnik i iznos deficita i Vladinu politiku zaduživanja:

- Prošle godine u prva četiri mjeseca deficit je bio 6,5 i završili smo na kraju godine na16,2 milijardi kuna u čiju točnost ne vjerujemo! Imamo dokaze od Državne revizije da je taj iznos veći! Koliki će onda biti deficit ove godine, ako je već u prva četiri mjeseca veći milijardu kuna nego prošle godine kada smo planirali 10, a završili na 16,2 milijardi kuna. Zadužuje li ministarstvo financija vrlo ležerno i nepotrebno državu i onda na to plaća kamate, jer ne vidim smisao ovih kratkoročnih kredita!