U Hrvatskoj BDP neznatno raste - ovim tempom za 35 godina ne bismo došli niti na razinu iz 2008. Hrvatska ima potencijal da pozitivno „šokira“ države članice i EK. To je, primjerice, učinila Irska. Izvoz baltičkih zemalja - kad su ušli u EU - porastao je, primjerice, više od 20 posto, a ova vlada je sretna zbog porasta izvoza u 2014. za 1,8 posto. Žalosno! Vlada nije provela reforme, nema investicije, nisu iskorišteni EU fondovi, nema rada na povoljnoj poslovnoj klimi i otvaranja izvora financiranja za poduzetnike… Mi ćemo se potpuno okrenuti gospodarstvu, malim i srednjim poduzetnicima i industriji! - istaknula je, među inim, eurozastupnica i stručnjakinja za financije Ivana Maletić u sinoćnjem gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“.

Prenosimo ključne poruke eurozastupnice Maletić:

O SDP-ovu KONTINUITETU NEUSPJEHA

Povjerenik Pierre Moscovici je dao izjavu na Odboru za monetarnu i ekonomsku politiku - članica sam toga odbora. Kazao je da ne vidi pozitivne pomake u Hrvatskoj. Jer - da vidi pozitivne pomake onda EK ne bi Hrvatsku svrstala u petu kategoriju. A da nema pozitivnih pomaka ponovio je kad je predstavljao specifične preporuke po državama. Slovenija je, primjerice, svrstana u četvrtu kategoriju. Vlada nije provela reforme, nema investicije, nisu iskorišteni EU fondovi, nema rada na povoljnoj poslovnoj klimi i otvaranja izvora financiranja za poduzetnike… I još niz drugih elemenata koji su navedeni u specifičnim preporukama za države članice! 

O OPORAVKU GOSPODARSTVA

Rješenje je u setu usklađenih mjera vezanih za tri glavna stupa: investicije, strukturne reforme i fiskalna konsolidacija. Ali, pametna fiskalna konsolidacija koja ostavlja prostor rastu investicija. Bez dobre kombinacije sva tri ova elementa - neće biti uspjeha. Predsjednik Tomislav Karamarko se susreće s premijerima uspješnih država članica EU. Naša je stranka članica Europske pučke stranke, najjače političke grupacije u EP-u. Kroz odbore u EP-u susrećem se s ministrima financija i ministrima za regionalni razvoj. Finaliziramo naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja. Ne plaćamo strane PR konzultante kao što čini SDP, već ulažemo u gospodarski program! 

O NEISKORIŠTENIM POTENCIJALIMA

Do rasta dolazi pod utjecajem rasta u drugim državama članicama EU - ne zbog politike ove vlade. To je najveći problem! U Hrvatskoj BDP neznatno raste - ovim tempom za 35 godina ne bismo došli niti na razinu iz 2008. Hrvatska ima potencijal da pozitivno šokira države članice i EK. To je, primjerice, učinila Irska. Toj se zemlji, naime, predviđao u 2013. rast od 1,7 posto, a uspjeli su postići rast od 4,7 posto. Njihovog ministra financija pitala sam za tajnu uspjeha - odgovorio je da je to ciljana i jasna vladina politika koja vraća povjerenje. Ne odustaju svako malo od svojih odluka! Pametno su, nadalje, iskoristili rezerve koje se nalaze u gospodarstvu. I mi imamo jako puno takvih rezervi - neiskorišteno poljoprivredno zemljište, proizvodni i turistički potencijali… Vlada se trebala zapitati što može napraviti da bi potaknuli pojedine industrijske grane - otkloniti prepreke da postanu produktivni i konkurentni. To se, međutim, nisu nikada zapitali!

O POREZNOJ PRESIJI

Pitate me „prepoznaju li investitori da su porezne promjene išle u njima u korist“? Investitori prepoznaju samo jedno nestabilno okruženje u koje se ne mogu pouzdati. To je ono najgore - vlada bi trebala imati jasan program i plan svojih mjera. Vjerodostojno ih provoditi i vratiti povjerenje. A kad se povjerenje investitora vrati, onda se trendovi mijenjaju u puno kraćim rokovima. Ova vlada, nažalost, samo kontinuirano analizira stanje! 

O SDP-ovim OBMANAMA

Osim SDP-ova marketinga - ništa se ne događa. Ljudi na vlastitoj koži osjećaju kakav je život u Hrvatskoj. Mladi odlaze, nezaposlenost raste, građani su osiromašeni… Administracija mora biti učinkovita i brza. Reforma javnih trgovačkih društava - pustiti poduzetništvo da diše. Mi ćemo to napraviti. Program i set mjera ide u tom smjeru. Uz potpuno okretanje gospodarstvu, malim i srednjim poduzetnicima, industriji… Uz konkretne odgovore na pitanja koje mjere i aktivnosti ćemo napraviti da postanu produktivniji i konkurentniji na unutarnjem tržištu. Otvoreno nam je europsko tržište od 500 milijuna stanovnika. Izvoz baltičkih zemalja - kad su ušli u EU - porastao je, primjerice, više od 20 posto, a ova vlada je „sretna“ zbog porasta izvoza u 2014. za 1,8 posto. Žalosno!