Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred rodne kuće dr. Franje Tuđmana delegacija Hrvatske demokratske zajednice predvođena predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Zoranom Gregurovićem te glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem obilježila je godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika i osnivača Hrvatske demokratske zajednice.

 

Delegacija županijskog HDZ-a svake se godine na važne datume u hrvatskoj povijesti okuplja u Velikom Trgovišću kako bi se prisjetila svega što je dr. Franjo Tuđman napravio za Hrvatsku.

-Uz naše branitelje koji su na prvom mjestu je i doktor Tuđman koji je bio pokretačka snaga koja je rasplamsala hrvatski duh i energiju da se krene u stvaranje samostalne, neovisne, moderne Republike Hrvatske. Nikada nećemo zaboraviti prvog predsjednika i njegov doprinos stvaranju naše države, a dokaz tome je što se svake godine na godišnjicu njegove smrti okupljamo i na Mirogoju i u Velikom Trgovišću – rekao je Gregurović.

 

Uz članove županijske organizacije HDZ-a, obilježavanju godišnjice smrti dr. Franje Tuđmana već tradicionalno prisustvuje i vrh stranke, a kako je naglasio Katičić, glavni tajnik HDZ-a, samostalne i neovisne Republike Hrvatske ne bi bilo da nije bilo početne ideje prvog hrvatskog predsjednika.

- Što kazati u ovim trenucima osim jednog velikog i vječnog hvala za sva postignuća koja je Hrvatska predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom ostvarila u dosegu zapadnoeuropske civilizacije. Tome smo svjedočili ovih dana kada smo pristupili Schengenskom prostoru kao jedna od 15 zemalja svijeta koja je prisutna u svim elitnim organizacijama. Svega toga ne bi bilo da nije bilo početne ideje dr. Franje Tuđmana koji je tada predvodio hrvatski narod, uz potporu svih građana, a posebno branitelja koji su u onim teškim vremenima ostvarili ciljeve hrvatske države – rekao je Katičić.

 

HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako je dr. Franjo Tuđman bio lider hrvatskog naroda u trenucima stvaranja moderne hrvatske države.

-Iako danas na neki način sa sjetom gledamo prema tim vremenima i s jednim posebnim osjećajem poštovanja i poniznosti prema ljudima koji su stavili sve na oltar domovine, moramo reći kako smo danas također i sretni zbog političkih uspjeha Hrvatske na svim razinama - rekao je Tušek.