Andrej Plenković nakon Šireg predsjedništva HDZ-a: Neću doći na tzv. Antikorupcijsko vijeće, nema smisla trošiti vrijeme na te egzibicioniste koji izvode igrokaze u dosluhu s optuženikom kojem prijeti dugogodišnji zatvor. Što god mi napravili, limitirali cijene goriva ili ostvarili najjači gospodarski rast u EU-u, oporba 'kreativno' gusla uvijek isto - da 'skrećemo pozornost s INA-e'. A nama je to najmanje u interesu - jer je upravo naša Vlada otkrila aferu, a banka je prijavila sumnjive transakcije na temelju zakona koji smo upravo mi donijeli. I ne želimo da se skreće pozornost s te činjenice! Oporba je zbilja postala komična.

Zakoni u javno savjetovanje

Na sjednici Šireg predsjedništva HDZ-a ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je nacrt reforme zdravstva, a ministar gospodarstva Davor Filipović novi Zakon o trgovini - kojim će se regulirati rad nedjeljom.

To smo i zacrtali u Izbornom programu HDZ-a „Sigurna Hrvatska“ i Programu rada Vlade RH. Zakonski prijedlozi kreću u javno savjetovanje.

Zaštita standarda hrvatskih građana

Koleg(ic)e sam izvijestio o telefonskoj sjednici Vlade na kojoj smo „zamrznuli“ cijene goriva s obzirom da bi se uslijed poremećaja na svjetskom tržištu one znatno povećale u utorak. Da nema naših intervencija, dizel bi po litri bio skuplji za 3.31, a benzin za 2.30 kune.

Strateška postignuća

Najavio sam i da sutra, u podne, u Hrvatskom saboru podnosim Godišnje izvješće o radu Vlade RH, što se preklapa sa 6. obljetnicom početka našega prvog mandata u Banskim dvorima.

Bit će to prigoda da rezimiram strateška postignuća koja su iza nas te konkretne socio-ekonomske pokazatelje o rastu i razvoju Hrvatske.

EU rješenje za ograničenje cijena plina

U četvrtak i petak sam na Europskom vijeću - energetika je ključna tema. Očekujemo da Europska komisija predstavi zajedničko EU rješenje za ograničenje cijena plina.

I još nešto: Vlada će ovog tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog rebalansa Državnog proračuna RH.

Mi imamo svoju agendu i svoj put

Naravno da neću doći na sjednicu tzv. Antikorupcijskog vijeća, nema smisla trošiti ni vrijeme ni riječi na te egzibicioniste koji izvode nezakonite igrokaze u dosluhu, u dealu s optuženikom kojem prijeti dugogodišnji zatvor, koji nosi keš u koferima i baca mobitel u Savu. Neka se bave sami sa sobom, neću im davati legitimitet. Mi imamo svoju agendu, svoj put i svoja postignuća; ne samo da sutra podnosim Godišnje izvješće o radu Vlade RH, nego se i obraćam Vrhovnoj radi, ukrajinskom parlamentu.

Skretanje pozornosti NA Inu

I što god mi napravili, limitirali cijene goriva ili ostvarivali najjači gospodarski rast u EU-u, podnosili Izvješće ili proširivali LNG terminal, oporba vrlo „kreativno“ gusla uvijek isto - da „skrećemo pozornost s INA-e“.

A „skretanje pozornosti s INA-e“ nama je najmanje u interesu - jer je upravo Ministarstvo financija naše Vlade otkrilo aferu, a banka je prijavila sumnjive transakcije na temelju zakona koji smo upravo mi donijeli. I ne želimo da se skreće pozornost s te činjenice!

Smiješna oporba

Oporba je zbilja postala komična. Mi radimo, a oni ne rade ništa. Osim cirkusa. Smiješne su i teze o „koaliciji“ s platformom 'Možemo'. Mi se bavimo strateškim ciljevima - Schengenom, eurom, OECD-om - a oni lupaju loncima i bacaju se po asfaltu.