Hrvatska i slovenska strana u četvrtak su u Kumrovcu održale sastanak vezan uz projekt revitalizacije kumrovečke pruge. Riječ je o priči koja traje više od 20 godina, a sada, nakon ulaska Hrvatske u Schengen koji je prije bio prepreka, podrška ovom važnom projektu, uvjereni su okupljeni načelnici i gradonačelnici, mogla bi stići i s najviših razina.

Iako je u prvoj inicijativi bilo rečeno kako će se dionica obnoviti samo do Klanjca, načelnici i gradonačelnici na to više ne pristaju. Naime, budući da schengenska zona više nije prepreka, kao ni katastarski dijelovi Slovenije gdje pruga djelomično prolazi, inzistiraju da ona ide sve do Zagorskih Sela gdje će se dalje spojiti na slovensku prugu.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt poručio je kako je želja svih njih da se priča oko revitalizacije kumrovečke pruge oživi jer ona znači bolju demografsku sliku sutlanskog kraja te predstavlja jednu od najbližih poveznica sa Slovenijom.

-Ministar Butković upoznat je sa svime. Već je imao jednu izjavu prije nekolko dana gdje je upoznat s problematikom i očekujemo da ćemo opet sudjelovati na sastanku s HŽ Infrastrukturom i Ministarstvom sljedeći tjedan. Koliko ti sastanci imaju smisla? Imaju smisla da pokažemo da je ta inicijativa vrijedna spomena i da ima smisla to sve isfinancirati iz europskih fondova. Mi smo sada spremni i zaključak današnjeg sastanka je naći način putem savjetovanjem s konzultantima koji su već radili takve projekte da se pruga kompletno isfinancira iz europskih fondova. Kada pripremimo teren i Hrvatskim željeznicama to predstavimo, neće moći to ni odbiti – rekao je Šplajt.

Dodao je i kako će pripremiti konkretan prijedlog Hrvatskim željeznicama jer ako inicijator neće biti općine i gradovi kojih se projekt direktno tiče, mišljenja su da od njega neće biti ništa. -Svi želimo revitalizaciju kumrovečke pruge, pri čemu imamo i podršku Republike Slovenije. Napravit ćemo sve što je u našoj moći, predstaviti to Hrvatskim željeznicama i Vladi, a onda nas nitko neće smjeti odbiti – dodao je Šplajt.

Podršku inicijativi dao je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, ujedno i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije koji je naglasio kako je riječ o projektu koji je u interesu cijele županije.

-To je nadstranačko pitanje gdje se ne gleda tko je koje boje i koje opcije. Naravno da onda i mi kao županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice dajemo podršku toj inicijativi i ja kao gradonačelnik županijskog središta. Pravi susjed je onaj koji se veseli kada drugi susjed nešto napravi, a ne da mu je jalan. Sve što se u našoj županiji napravi i sve što je dobro za neki kraj naše županije i mi drugi smo sretni jer će to sigurno donijeti boljitak za sve – istaknuo je Gregurović.

 

Marin Štritof, načelnik Općine Dubravica pojasnio je kako su o obnovi kumrovečke pruge razgovarali i s ministrom, dok je s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture dogovoreno da će pokušati pronaći modele financiranja, no više o tome bit će poznato nakon srijede kada će biti održan novi sastanak.

Franjo Debelak, načelnik slovenske Općine Bistrica ob Sutli naglasio je kako Zagorje, kao i njihovo područje trebaju kumrovečku prugu, kako za općeniti razvoj, tako i za turistički jer je riječ o ekološki prihvatljivijem prijevozu.