U ime HDZgovorili su Marija Idžan, zamjenica načelnika općine Gvozd, te zastupnici uHrvatskom saboru Ivanka Roksandić i Ivan Šantek.

Šantek jenaglasio da se radi o nepotrebnoj, nasilnoj i nezakonitoj odluci općinskogvijeća koja je opasan presedan i dovodi do pravne nesigurnosti jer je mimovolje mještana naselja Gvozd promijenjen naziv njihovog mjesta.

Rekao je daHDZ osuđuje takav način ponašanja, ne slaže se s njim, te poziva na vladavinuprava. Istaknuo je ovaj čin općinskog vijeća, kojeg je inicijator općinski SDP,pokušaj da se skrene pozornost građana s teških životnih uvjeta u kojima žive,jer da nema ove teme građani bi se zapitali što je Kukuriku vlast učinila zaGvozd, a odgovor bi bio porazan.

MarijaIdžan, zamjenica načelnika općine Gvozd i predsjednica Udruge naseljenih Hrvataiz BiH u svom izlaganju istaknula je da Hrvatski narod koji je naselio Gvozdnije na to područje došao svojom voljom, nego su prognani velikosrpskompolitikom sa svojih stoljetnih ognjišta u Bosni i Hercegovini te se ovdjenastanio u potrazi za novim domom. Odluka koja je donesena 1996.godine opromjeni naziva Vrginmost u Gvozd se dosada već ustalila i svako novopreimenovanje dovest će do ogromnih financijskih izdataka za koje Općina Gvozdi tako nema novca.

HDZ sestrogo protivi ovoj nezakonitoj Odluci o promjeni imena naselja Gvozd što je ipokazano samim održavanjem sjednice Županijskog odbora 13.lipnja 2012.g. uGvozdu na koju je došao predsjednik Karamarko i koji je iskazao protivljenjeovom nezakonitom postupanju Općinskog vijeća.

U općinigdje je nezaposlenost jedna od većih u državi, gdje indeks razvijenosti dosežejedva 37% nacionalnog prosjeka, a staro stanovništvo čini više od 43% ukupnogstanovništva, donošenje ovakvih odluka može se prokomentirati jedino kaopolitička provokacija lokalnih vlasti nad većinskim stanovništvom hrvatskenacionalnosti u naselju Gvozd, a pod pokroviteljstvom lokalnog i županijskogSDP-a.

GđaRoksandić izražava protivljenje nezakonitoj promjeni naziva mjesta Gvozd,poziva sve stranke koje obnašaju vlast u Gvozdu da rade na dobrobit svihstanovnika Gvozda, te da zajednički rade na povratku iseljenih i opstankudoseljenih Hrvata u Gvozd.

U vrijemegospodarske krize, nezaposlenosti, povećanja životnih troškova, svi moramoraditi da se ovaj kraj oporavi a ne vršiti politički pritisak na Hrvate,istaknula je gđa Roksandić.

SDP  koji je u predizbornoj kampanji obećaopromjenu imena, a da nitko u mjestu Gvozd to od njih nije tražio, neka neskreće pozornost sa životnih problema stanovnika ovoga kraja.

250 obiteljiprima socijalnu pomoć ( više od 1000 ljudi) – ako je promjena imena jedino štosu od predizbornih obećanja izvršili onda nisu ništa izvršili, željeli su samoizvršiti pritisak na Hrvate koju imaju želju živjeti u Gvozdu. 

Danas uGvozdu živi 300 žitelja manje nego 2001.godine, a osnovnu školu polazi samo 136učenika, postavlja se pitanje kakva je budućnost opstanka Općine Gvozd.