Drugi dan boravka u službenom posjetu Ukrajini - koji se podudara s trećom godišnjicom ustanka na Majdanu - predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković započeo je odavanjem počasti žrtvama palima za ukrajinsku slobodu i demokraciju zajedno s premijerom Vladimirom Grojsmanom i predsjednikom Petrom Porošenkom.

Potom se premijer Plenković sastao s ukrajinskim premijerom Grojsmanom, a nakon susreta obojica su sudjelovala na otvorenju Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma. O tome više na Vladinim mrežnim stranicama:

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-u-kijevu-podupiremo-ukidanje-viznog-rezima-za-ukrajinu-njezin-europski-put-i-mirnu-reintegraciju/19691

Na Nacionalnom sveučilištu Kijevo-Mogiljanska akademija predsjednik Plenković održao je pak predavanje pod nazivom "Europsko i euro-atlantsko iskustvo Hrvatske - model za Ukrajinu?".

Prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku

- Hrvatska će nastaviti podržavati euroatlantske težnje Ukrajine i pomoći će joj svojim iskustvima i u mirnoj reintegraciji njenih okupiranih područja. Hrvatska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te provedbu politike nepriznavanja ilegalne aneksije Krima. Obje države bile su žrtve brutalne agresije. Osim toga, Ukrajina je bila prva zemlja, članica Ujedinjenih naroda, koja je priznala neovisnost Hrvatske - 11. prosinca 1991. godine. U znak zahvale Zagreb je jednu ulicu nazvao Ukrajinskom i ondje se nalazi spomenik pjesniku Tarasu Ševčenku - istaknuo je Plenković.

Kako naglašava, mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja je dugoročno najbolji model za vraćanje Donjecka i Luganska, a jednom i Krima u sastav Ukrajine. Mirna reintegracija istočne Slavonije, nastavio je Plenković, bio je jedan od najuspješnijih mirovnih projekata UN-a. To je bio pozitivan presedan za uspostavu mira u bivšoj Jugoslaviji, ali i za buduće misije u svijetu:

Snažna Europa sa zajedničkom vizijom i akcijom

- Hrvatska smatra da je stabilnost Ukrajine od ključne važnosti za europsku i globalnu sigurnost i poduprijet će sve diplomatske napore za postizanje mirnog i održivog rješenja. Danas je EU suočena s novim izazovima poput migrantske krize, populizma i euroskepticizma, kao i s raznim vanjskim izazovima, a povijest je pokazala da se samo na načelima solidarnosti i jedinstva može postići napredak i mir.

Zato nam je potrebna snažna Europa sa zajedničkom vizijom i zajedničkom akcijom, otvorena prema svijetu i budućnosti. To je ta vrsta Unije koja će prihvatiti Ukrajinu na temelju njezinih postignuća i vrijednosti koje dijelimo - zaključio je Plenković.