Tražimo da Milanovićeva vlada napokon ozbiljno shvati upozorenja Europske komisije da Hrvatska iz dana u dan postaje sve siromašnija, nema obećanih reformi, poslovno okruženje je loše… Ukratko - rezultati nikakvi! I dok se države u našem okruženju oporavljaju, Hrvatsku se upozorava na uvijek iste probleme. Zar su potrebna upozorenja EK da bi ova vlada učinila nešto dobro za svoj narod?! - sažetak je poruka s današnje konferencije za novinare u Središnjici koju su održali naša eurozastupnica (i predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove) Ivana Maletić i predsjednik Odbora za financije dr. sc. Tomislav Ćorić.   

Naši su se financijski stručnjaci osvrnuli na izvješće EK o uvođenju strožeg ekonomskog nadzora nad Hrvatskom. Njihova izlaganja možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MALETIĆ: EK je ponovno Milanovićevoj vladi uputila ozbiljna upozorenja!

Podsjećam, prvu dubinsku analizu hrvatske ekonomije EK je napravila početkom 2014. - uočene su brojne makroekonomske neravnoteže i - loši pokazatelji. Svi smo, nažalost, svakodnevno osjećali posljedice nečinjenja ove vlade: niska konkurentnost, niska produktivnost, problemi u javnom sektoru, loše poduzetničko okruženje, loša situacija na tržištu rada, brzorastući dug i deficit, slabo korištenje EU fondova… Od Vlade se tražilo rješavanje tih problema - EK je dala preporuke što je sve potrebno napraviti. 

Nijemi na analize EK

Izvješće EK je, naime, samo nastavak analize iz studenog 2014. Tada je EK upozorila Vladu da je - jako malo napravila! I sada je - u veljači - ponovljena glavna poruka: niste proveli obećane reforme, nemate rezultata, Hrvatsku ste doveli u situaciju da u odnosu na druge države članice EU postaje sve siromašnija i na sve nižoj razini gospodarskog razvoja. 

SDP-ov sindrom nerada

Ostale države članice EU, naime, snažnije obavljaju reforme i potiču investicije - dok Hrvatska zaostaje. Stoga, tim ekonomijama EK predviđa veći rast nego našoj! Vlada bi, dakle, na takve poruke EK jednostavno morala reagirati - ozbiljno, konkretnim rješavanjem problema. A ne govoriti da je to „nešto uobičajeno“! Uobičajeno jest da se izvješća objavljuju, ali nije uobičajeno da se nekoj državi ponavlja da apsolutno ništa ne radi. Hrvatska je opterećena dubokim problemima - prisjetimo se samo da smo u proceduri prekomjernog deficita.

Dosta obmana - pomozite poduzetnicima!

Od Vlade tražimo da prestane sa zanemarivanjem preporuka EK - i napokon krene s konkretnim mjerama! A koje će uistinu poboljšati poslovno okruženje. Primjerice - ukloniti administrativne barijere i rasteretiti poduzetnike neporeznih davanja. Vlada je, naime, prošle godine obećala da će ukinuti 51porezni namet. A ukinuto ih je - sedam! 

Sporost i nesposobnost

Tek pod pritiskom EK, Vlada je uvela metodologiju potrebnu za dubinsku analizu EK. U ovakvoj situaciji ne možemo dozvoliti da imamo vladu koja reagira samo na temelju pritisaka iz EU. Zar EK treba tjerati Vladu da napravi nešto dobro za narod?! Uistinu žalosno! Tijekom cijelog mandata Milanovićeve vlade BDP-a pada - čak ni to nije dovoljno da se trgne i učini nešto. A sve su analize napravljene, preporuke su tu - samo treba vlada koja zna što učiniti. Milanovićeva vlada - nažalost! - ne zna.

ĆORIĆ: Vlada ne provodi strukturne reforme!

Osvrnut ću se na priopćenje Državnog zavoda za statistiku (DZS) o BDP-u u zadnjem kvartalu 2014. Raduje, naime, činjenica da je izvoz u tom kvartalu barem malo rastao - da su izvoznici u vremenima potpune porezne nestabilnosti i izrazito nepovoljne investicijske klime - u stanju generirati izvoznu aktivnost. Ali - padaju sve komponente domaće potražnje! Osobna potrošnja, naime, u zadnjem kvartalu 2014. pala je 0,6 posto. Državna potrošnja pala je pak 0,5 posto! Investicije su se, nadalje, dodatno srozale u odnosu na isti kvartal 2013. - pale su 3,7 posto! Sve to govori u prilog činjenici da je rast izvoza posljedica gospodarskog oporavka država u okruženju - koje su naši najvažniji trgovački partneri. A ne strukturnih reformi ove vlade!

EK TRAŽI DUGOROČNA RJEŠENJA

Nakon izlaganja, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih se odnosilo na Milanovićev „novi početak“ - primjerice, je li „mjera“ zamrzavanja tečaja švicarskog franka utjecala na izvješće EK. Maletić je kratko i jasno odgovorila - EK zahtijeva dugoročna rješenja, a ne kratkoročna Milanovićeva. Dr. sc. Ćorić je pak zamoljen da se osvrne na „moguću inicijalnu javnu ponudu dionica Hrvatskih autocesta“.

Odgovore naših financijskih stručnjaka pogledajte u cijelosti.