Drugo čitanje Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije danas je u raspravi na  plenarnoj sjednici Hrvatskoga sabora.

U drugom čitanju uvrštene su brojne promjene i prihvaćeni prijedlozi kolega izneseni u prethodnoj raspravi, tako da ovaj zakonski prijedlog možemo smatrati i svojevrsnim političkim konsenzusom.

Znamo koliko je trenutna razina obnove veliki financijski izazov za državu, pa ujedno mogu reći da je postignut konsenzus politike i struke kojem je cilj što brža i kvalitetnija obnova u racionalnim okvirima unutar postojećih mogućnosti.

Dakako da će priljev europskih financijskih sredstva dati ogroman doprinos dinamici obnove.

Već sam u raspravi tijekom prvog čitanja naglasio da se radi se o najkompleksnijem zakonskom okviru donesenom u modernoj Republici Hrvatskoj koji odašilje snažnu poruku solidarnosti i ljudskosti prema svim našim građanima koji su se u nekoliko sekundi našli u nezamislivoj situaciji.

Na jednak način tretiraju se svi oštećeni, kako u Gradu Zagrebu, tako i u Zagrebačkoj i našoj Krapinsko-zagorskoj županiji.

Obnova i oporavak uključivat će transparentno upravljanje i snažno partnerstvo jedinica lokalne (regionalne) samouprave i Vlade Republike Hrvatske

U državnom proračunu osigurat će se 60% sredstava, Grad Zagreb i županije 20% te vlasnici/suvlasnici po 20%.

Vlada je i ovaj put pokazala svoj jasan stav, a to je da država stoji iza svojih građana u svim okolnostima, a posebice u ovakvoj nepogodi, koja u svakom segmentu nadilazi okvire normalnog i uobičajenog.

Za sve naše socijalno ugrožene i zabrinute skupine građana važno je naglasiti da su u drugom čitanju zakonskog prijedloga uvrštene promjene koje uključuju  odgovarajuće imovinske i socijalne kriterije, pa se tako pojedini građani oslobađaju od plaćanja osiguranja sredstava za obnovu.