PPVRH Andrej Plenković predstavio je ovog tjedna rezultate prvog poziva za predškolske ustanove iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), teškog gotovo milijardu i 300 milijuna kuna, ali i najavio da će do kraja godine biti objavljen i drugi, vrijedan 340 milijuna. Zajedno s dosad već uložene dvije milijarde kuna u 498 dječjih vrtića u mandatu njegove Vlade, ukupno je riječ o 757 objekata i 3 milijarde i 620 milijuna kuna investicija samo u predškolski odgoj i obrazovanje. „To znači i da ćemo do 2026. otvoriti 22.500 novih mjesta u vrtićima, da će 90% naših mališana moći ići u njih! A prije šest godina moglo ih je samo 70%“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je, zajedno s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, da je stvaranje boljih (pred)uvjeta za djecu predškolske dobi bio i ostao prioritet u ova dva mandata u Banskim dvorima:

- U proteklih smo šest godina doista puno uložili u izgradnju i dogradnju dječjih vrtića te smanjivanje regionalnih razlika kako bismo podigli stopu obuhvata naših mališana u rani predškolski odgoj i obrazovanje. To je važno za djecu, ali i za roditelje.

Obrazovna, razvojna i demografska mjera

Andrej Plenković je napomenuo da je ulaganje u dječje vrtiće ne samo obrazovna, nego i razvojna i demografska mjera.

Ilustrirajući učinke tih ulaganja u proteklih šest godina, naveo je podatak da prije šest godina troje od desetero djece NIJE bilo obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem, dok je danas taj broj smanjen na dvoje:

- Cilj je do 2026. devetero od desetero djece ide u vrtić. Neovisno o novcu iz NPOO-a, dosad smo u izgradnju ili obnovu 498 vrtića diljem zemlje uložila 2 milijarde kuna. Skupa s ovim novim europskim sredstvima, koja se odnose na dodatnih 259 vrtića, riječ je o 757 predškolskih ustanova! Nijedna se druga Vlada time ne može pohvaliti.

U 2 mandata 3.62 milijarde kuna za predškolski odgoj

S obzirom da je ovaj prvi javni poziv iz NPOO-a a vrijedan milijardu i 280 milijuna kuna, a da će drugi, težak 340 milijuna, biti objavljen do kraja godine, to znači da ćemo u ova dva mandata, zajedno s već uložene 2 milijarde, ukupno investirati 3 milijarde i 620 milijuna kuna samo u predškolski odgoj! - naglasio je premijer Plenković te potom predstavio kako je izgledalo iz godine u godinu.

  • - U 2017. financirano je 112 ulaganja u 42 dječja vrtića u visini 80.6 milijuna kuna.
  • - U 2018. napravili smo veliki iskorak financiranjem 204 ulaganja u 162 vrtića iz EU Programa ruralnog razvoja, gdje je u prvoj godini ugovoreno ukupno 862 milijuna kuna.
  • - U 2019. financirana su 148 ulaganja u 103 vrtića iz državnog proračuna te je ukupno ugovoreno 551 milijun kuna.
  • - U 2020. vrijednost 117 ulaganja u 101 vrtić iznosila je oko 152 milijuna kuna. Pandemija je privremeno usporila investicijski trend, ali ga nije zaustavila.
  • Prošle godine ugovoreno je 112 milijuna kuna za 44 ulaganja u 23 vrtića.
  • U ovoj godini investicije su ponovno krenule znatno većom dinamikom, financirana su 114 ulaganja u 67 vrtića.

 

Ključna pomoć ruralnim sredinama

Plenković je zahvalio svim resorima koji su pridonijeli ulaganjima u vrtiće, od Ministarstva znanosti i obrazovanja, preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva poljoprivrede, do Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade:

- Prije svega želimo pomoći djeci da se socijaliziraju od ranog razdoblja formiranja osobe, da razvijaju vještine i znanja i dolaze pripremljeni u školu. Ovaj program izrazito cijene čelnici područne i lokalne samouprave, posebno oni u ruralnim sredinama koji bez pomoći središnje vlasti ne bi mogli financirati ovakvu infrastrukturu.

Očekujemo bolje obrazovne rezultate, uklanjanje regionalnih razlika i veću kvalitetu obiteljskog i poslovnog života - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.