Pod zapovjedništvom kontraadmirala Ive Raffanelija, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, u nedjelju je u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici održano 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje oko 1000 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Hodočašću je nazočila i vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, koja je iskoristila ovu priliku kako bi se susrela s hrvatskim narodom, s hrvatskim braniteljima, pružila im ruku i iskazala im svoju zahvalnost i poštovanje.

 Uz nju na hodočašću su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved te predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko – zagorske županije, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek.

 - Posebno mi je drago da sam danas ovdje kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora imao čast i privilegij biti i dijelom državnog protokola. Ponosan sam što je upravo ovdje, u našoj Mariji Bistrici, u srcu Zagorja, našem nacionalnom svetištu, danas bio veliki dio državnog vrha  i, naravno, vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH predsjednica Kolinda Grabar Kitarović - izjavio je  Tušek dodajući da je Marija Bistrica mjesto gdje se treba pokloniti i zahvaliti za samostalnu hrvatsku državu.

-Ovo je za svakog čovjeka koji cijeni i poštuje hrvatsku državu, koji poštuje način i okolnosti u kojima je ona stvorena, koji poštuje tugu i bol koje smo svi zajedno kao narod proživjeli za vrijeme Domovinskog rata, mjesto gdje se treba duboko nakloniti, dati braniteljima poštovanje, a onda i našoj Nebeskoj Majci i dragome Bogu zahvaliti za to što imamo hrvatsku državu - kazao je Tušek.

Naglasio je da je ovo zaista bio prekrasan i ponosan dan u Mariji Bistrici. Ujedno je vojno hodočašće bila prilika da se još jednom vidi veliko značenje nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici, ne samo za Hrvatsko zagorje, već za cijelu Hrvatsku.

Ministar Medved istaknuo je kako su se hrvatska vojska i policija, hrvatski branitelji, došli pomoliti Bogu zajedno sa svojim narodom.

-Da nam Bog podari snage, mudrosti, razuma, da se možemo suočavati i nositi sa svakodnevnim izazovima. Posebno mi je drago da veliki broj branitelja, u više od 20 autobusa, dolazi ovamo s ciljem kako bismo i na ovom svetom mjestu međusobno se ohrabrili i pomolili za one najveće izazove koji danas muče hrvatske branitelje - kazao je Medved.

Hodočašće u Mariju Bistricu  tradicija je koja traje od početaka Domovinskog rata i prilika da se kroz molitvu i sjećanje na neki način vratimo u ta vremena i odamo pijetet svim poginulim hrvatskim braniteljima, kazao je ministar Božinović, osvrnuvši se i na današnje generacije:

-Ovo je sigurno mjesto gdje će naši kolege, gdje ćemo svi skupa naći i poticaja, i ohrabrenja, i neke unutarnje snage, a opet u zajedništvu svih, kako bi se što uspješnije nosili sa svim izazovima teškog, odgovornog i ponekad rizičnog posla koji hrvatski policajci, vojnici i pripadnici drugih sigurnosnih službi obavljaju na dnevnoj bazi. I ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što se u svetištu u Mariji Bistrici okupilo toliko vojnika, policajaca i branitelja.

-Molili smo za mir, za naše obitelji, za našu Hrvatsku, za blagostanje i ono što je najvažnije, da nam Bog da snage u izvršenju zahtjevnih zadaća. Krunica i vjera su snaga i poticaj pobjedničkoj hrvatskoj vojsci od Domovinskog rata -  kazao je ministar branitelja.

Hodočašće na kojem je sudjelovalo nekoliko tisuća hodočasnika, počelo je svečanim ulazom više od 200 stjegova  brigada, samostalnih bojni, bataljuna, divizijuna, bitnica te postrojbi i jedinica specijalne policije, nakon čega je služena koncelebrirana sveta misa.