11. veljače 1990. godine u Zlataru osnovana je prva organizacija HDZ - Hrvatska demokratska zajednica za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i za područje cijele sjeverozapadne Hrvatske. Na osnivanju HDZ-a u Sokolskom domu - "Sokolana" okupilo se 61 prvih članova stranke u Zagorju, a predsjednik dr. Franjo Tuđman održao je tada svoj prvi veliki skup. Istoga dana formiran je i prvi Općinski odbor za Zlatar, od 9 izabranih članova, čiji je predsjednik bio prof. Kazimir Sviben, a tajnik prof. Stjepan Škof.

Novoustrojeni je odbor kao glavni zadatak postavio širenje HDZ-ovog programa te ustrojavanje ogranaka u 10 mjesnih zajednica tadašnje općine.

Prvi ogranak osnovan je 22. veljače 1990.  u Maču na čelu s Nikolom Posarićem i Stjepanom Sokolićem.

 

HDZ je kao državotvorna stranka predvodila stvaranje hrvatske države vođena vizijom i idejama dr. Franje Tuđmana. Za to je tada trebalo hrabrosti i odvažnosti.
U ime Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, u ime svih njenih brojnih članova, zahvaljujemo svim utemeljiteljima te im čestitamo 30. godišnjicu osnutka HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji.