U Općinu Budinščina u protekle je tri godine stiglo čak 30 milijuna kuna potpora Vlade Republike Hrvatske, što kroz nacionalne programe, što kroz fondove Europske unije.

Naglasio je to predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek prilikom obilaska brojnih projekata u općini u društvu načelnika Radovana Hercigonje. Obišao je dječji vrtić, projekt modernizacije ceste i sanacije klizišta Čivragi-Deriši, novouređeni trg, prilaznu cestu prema stambenoj zgradi 13b, Društveni dom Krapinica te gerontološki centar Zajezda.

- Općinu Budinščina obilazim već 15-ak godina u različitim ulogama tako da dobro mogu procijeniti u kojoj mjeri ovaj kraj s ovom upravom napreduje. Posebno nas veseli činjenica da u protekle tri godine u mandatu aktualne Vlade Budinščina doživljava procvat u svojem razvoju. Ovdje se realiziraju kapitalni projekti gotovo nezamislivi za jedinicu lokalne samouprave ove veličine, s ovolikim izvornim fiskalnim kapacitetima i brojem stanovnika. Brojka od gotovo 30 milijuna kuna direktnih potpora i projekata Vlade RH u ove tri godine možda je najimpresivnija brojka za bilo koju jedinicu na području Krapinsko-zagorske županije – naglasio je Tušek.

Sve te brojke svjedoče o ozbiljnosti ljudi koji vode ovu Općinu, o ozbiljnoj viziji razvoja kroz osmišljavanje projekata, ali i o jednoj ozbiljnoj potpori Vlade RH kroz nacionalne programe i fondove EU, koja pruža mogućnosti da se ta vizija realizira, istaknuo je Tušek.

- Kapitalni projekti uz prekrasni novouređeni trg, zatim dječji vrtić gdje je potpora države preko strukturnih fondova EU bila gotovo milijun eura, a sljedeći tjedan očekujemo potpisivanje ugovora za izgradnju gerontološkog centra u Budinščini u vrijednosti 14 milijuna kuna – rekao je saborski zastupnik te dodao kako je samo u ovoj godini stiglo 900 tisuća kuna direktnih potpora s pozicije resornih ministarstava regionalnog razvoja i graditeljstva za projekte na području općine.

- Uz potporu Vlade Republike Hrvatske doživljavamo jednu društvenu, urbanističku, investicijsku renesansu i na tome čestitam svima, a posebno ljudima koji vode ovu Općinu – zaključno je istaknuo saborski zastupnik.

Načelnik Radovan Hercigonja zahvalio je Vladi na sredstvima koja su kroz resorna ministarstva stigla na područje općine Budinščine te samim time doprinijele razvoju ovog kraja.

- Sredstva u iznosu od 30 milijuna kuna ogromna su sredstva za ovako malu sredinu i za kompletni istočni dio županije. Moram spomenuti i fiskalno poravnanje koje je došlo s područja resornog ministarstva, a zahvaljujući Vladi RH koja je prepoznala ovakve ruralne krajeve s posebnim uvjetima gospodarenja. Ovim poravnanjem mi ne zaostajemo za drugim jedinicama jer se nama proračun duplicirao u odnosu na neka druga vremena – istaknuo je načelnik Hercigonja naglasivši kako se svi projekti provode na dobrobit svih mještana.