Hrvatska demokratska zajednica je hrvatska politička stranka demokršćanske orijentacije.

Dr. Franjo Tuđman, najavljuje osnivanje Hrvatske demokratske zajednice na Tribini Društva hrvatskih književnika u Zagrebu 28. veljače 1989. godine dok je stranka osnovana 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK „Borac“ na Jarunu. Utemeljitelj HDZ-a i prvi predsjednik stranke bio je dr. Franjo Tuđman, povjesničar, državnik i prvi predsjednik te utemeljitelj suverene i samostalne Republike Hrvatske. Nakon toga kreće osnivanje brojnih ogranaka diljem Hrvatske i svijeta.

Foto: skup HDZ-a u Mariji Bistrici

Prvi ogranak Hrvatske demokratske zajednice na području sjeverozapadne Hrvatske osnovan je u Belcu (Zlatar) 11. veljače 1990. godine u maloj sali motela „Ivančica“. Formiran je Općinski odbor od 9 članova, a za prvog predsjednika izabran je Kazimir Sviben, prof. (doživotni počasni predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Zlatara).

Foto: skup HDZ-a u Zlataru, 13. travnja 1990.

Nakon toga kreće s osnivanjem ogranaka HDZ-a diljem Hrvatskog zagorja. U Maču je ogranak HDZ-a osnovan 22. veljače, u Loboru 28. veljače, 3. ožujka u Budinščini, 4. ožujka u Mihovljanu te 9. ožujka u Novom Golubovcu. Ogranak HDZ-a u Krapini osnovan je 10. ožujka 1990., 11. ožujka u Hrašćini, 22. ožujka u Konjščini, 25. ožujka u Zaboku i 27. ožujka u Zlatar Bistrici.

Županijski odbor HDZ-a Krapinsko-zagorske županije osnovan je 18. srpnja 1993. godine. Za prvog predsjednika HDZ-a KZŽ izabran je dr. Ivan Valent iz Zaboka koji je kasnije obnašao i funkciju glavnog tajnika HDZ-a.

 

Drage članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije, čestitamo Vam 32. obljetnicu osnivanja HDZ-a u našoj županiji, a svim utemeljiteljima HDZ-a odajemo duboko poštovanje na hrabrosti, odlučnosti i želji da budemo slobodni i neovisni.