Veliki dan za našu stranku, veliki dan za Hrvatsku! Toga 17. lipnja 1989. utemeljitelji HDZ-a, predvođeni našim prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, u skromnim, zabačenim prostorijama tadašnjeg NK Borca na zagrebačkom Jarunu osnovali su Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Osnovali su stranku koja će u tim prekretničkim i sudbonosnim vremenima povesti hrvatski narod u ostvarivanje svih ključnih nacionalnih ciljeva! U spomen na taj povijesni 17. lipnja 1989. godine, predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković te prvi čovjek Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ (ZUFT) Mario Kapulica položili su vijenac kod spomen-ploče dr. Tuđmanu na zgradi današnjeg NK Jaruna.

Predsjednik Plenković: Hrvatski ljudi svjesni su tih postignuća HDZ-a, o čemu svjedoče i sva istraživanja popularnosti, prema kojima smo i dalje, u 4. desetljeću postojanja i 6. godini mandata naše Vlade RH, uvjerljivo vodeća politička snaga u zemlji. Time se može pohvaliti malo koja stranka koja je u srednjoj i istočnoj Europi nastala u vremenu velike prekretnice - pada Berlinskog zida i rušenja komunističkog sustava. Nastavljamo zajedno - odvažno i odgovorno! Sretan 33. rođendan i hvala vam na dolasku! Još jednom svim članicama i članovima HDZ-a, svim simpatizerkama i simpatizerima, od srca čestitam 33. rođendan naše stranke!

U nastavku obilježavanja obljetnice osnutka stožerne, okupljajuće stranke hrvatskog naroda, na Jarunu se održala sjednica Nacionalnog odbora ZUFT-a, na kraju je odigrana i tradicionalna nogometna utakmica.