Hrvatska demokratska zajednica u utorak je u Velikom Trgovišću obilježila 102. obljetnicu rođenja prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a, doktora Franje Tuđmana. U obilježavanju je sudjelovao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s izaslanstvom te je tim povodom položio vijenac i zapalio svijeću ispred rodne kuće Franje Tuđmana.

 

– Svake godine rado dolazimo u Veliko Trgovišće da se prisjetimo prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja HDZ-a. Sad smo u godini u kojoj je to 25 godina od kad je preminuo. Njegovo djelo, kako vrijeme prolazi, kod sve većeg broja Hrvata dobiva onaj pravi, istinski značaj koji je jedinstven i neponovljiv – rekao je Plenković, a obilježavanje dana Tuđmanova rođenja nastavljeno je znanstvenim skupom „Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća”.

Riječ je o 15. skupu posvećenom predsjedniku Tuđmanu i njegovom doprinosu u stvaranju hrvatske države, stvaranju neovisnosti i slobode u obrani od velikosrpske Miloševićeve agresije, kazao je Plenković.

– Veselim se što je naša Zaklada hrvatskog državnog zavjeta ponovno organizator skupa na kojem nastupaju brojni znanstvenici koji govore o njegovom doprinosu i radu u suvremenoj Hrvatskoj – dodao je Plenković. Naime, predstavljen je 10. zbornik radova sa znanstvenih skupova na temu „Hrvatski identitet kao zalog hrvatske budućnosti”.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, istaknuvši da je doktor Franjo Tuđman utemeljitelj samostalne, slobodne i moderne Republike Hrvatske.

– On je bio vizionar, čovjek koji je sve pokrenuo te mu odajemo počast za sve što je učinio za Hrvatsku. Uz hrvatske branitelje, upravo je Tuđman dao ogroman obol za stvaranje naše domovine, a njegovu pravu veličinu i uistinu veliki značaj tek ćemo vidjeti kako vrijeme bude odmicalo. Franjo Tuđman je hrvatski velikan i najveći hrvatski državnik u povijesti – zaključio je Zoran Gregurović.