Pozdravivši okupljene, premijer Andrej Plenković je rekao:

-Drago mi je da smo s našim novim Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave u proteklim godinama omogućili i veće prihode, i za županiju i za većinu gradova i općina ovdje. Mislim da je to bio bitan iskorak jer ste na taj način svi postali puno snažniji akteri u realizaciji vaših politički prioriteta i konkretnih programa i projekata za razvoj vaših gradova, općina, odnosno županije.

Plenković je istaknuo i da je aktualna vlada učinila niz iskoraka da ukupna kvaliteta života u Hrvatskoj bude bolja nego što je bila prije trenutka kada su preuzeli odgovornost.

-Ti rezultati vide se i po podacima značajno smanjenog broja nezaposlenih u Krapini i uopće u Zagorju, a i po povećanom broju zaposlenih. Vide se u zdravom gospodarskom rastu, u rastu plaća, prosječnih plaća, medijalne i minimalne plaće, rastu mirovina, dizanju investicijskog rejtinga na kreditnu razinu, pozitivnih ocjena od međunarodnih financijskih institucija koji omogućuju i hrvatskoj državi, ali prije svega hrvatskom gospodarstvu i poduzetnicima, a i građanima, da imaju povoljnije poslovne uvjete – kazao je premijer i obećao da će se nastaviti s reformskim procesima.

-Od kvalitetnijeg poslovnog okruženja, reforme državne uprave, reforme pravosuđa, reforme mirovinskog sustava, reformi u učinkovitijoj apsorpciji europskih sredstava, koja su isto tako bitna i za vaš razvoj jer ste se iskazali, što već u realizaciji kompletnih projekata, što u pripremi novih. Iz ovih filmova koje smo vidjeli odnosno prezentacija, očito je da moramo tu blisku suradnju i sinergiju u realizaciji projekata dodatno pojačati. Ono što me posebno veseli da će ukupna težina naših današnjih odluka na sjednici Vlade, kao i ugovora koji će se potpisati, biti negdje oko 3 milijarde i 680 milijuna kuna. To su strateški pravci razvoja Krapinsko-zagorske županije u godinama koje su pred nama. To je poruka središnje vlasti da je jedna od okosnica naše politike ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske i da smo u našem mandatu pokazali koliko je važno da tu društvenu solidarnost pokazujemo prema svim hrvatskim krajevima – poručio je premijer Plenković.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović podsjetio je na učinjeno u proteklih godinu dana, od komunalne infrastrukture do dogradnje dječjeg vrtića. Posebno je istaknuo jednu odluku Vlade, koja će značajno utjecati na sam grad i Krapinsko-zagorsku županiju.

– Radi se o odluci o prijenosu osnivačkih prava nad Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina na Republiku Hrvatsku te su tako i Zagorci dobili državno veleučilište i mogućnost besplatnog studiranja na svojoj rodnoj grudi. Da je to bila dobra odluka govori i činjenica da je ove akademske godine upisano četiri puta više studenata nego prošle iako je ta odluka donesena gotovo na samom izmaku upisnih rokova – rekao je Gregurović te zahvalio premijeru i Vladi.

Gregurović najavio dva velika projektaGradonačelnik Krapine najavio je i dva projekta koja će u budućnosti promijeniti ne samo vizuru nego i turističko-gospodarsku sliku grada.

– Prvi projekt je za revitalizaciju Šemničkih toplica koje nisu u funkciji od početka 70-ih godina prošlog stoljeća. Napravili smo urbanistički plan uređenja, prostorno-programsku studiju i ispitivanje izvorišta, a nakon toga krenulo se s izradom projektne dokumentacije. Odgovornost za projektiranje dobila je Tvrtka Kincl, akademika Branka Kincla, koja je poznatija i kao projektantska kuća koja je projektirala novu zračnu luku dr. Franjo Tuđman u Zagrebu – kazao je Gregurović

-Drugi je projekt „Crna kraljica“ – projekt obuhvaća revitalizaciju „Brda Josipovac“ između nalazišta Hušnjakovo i Franjevačkog samostana te s druge strane lokaliteta Stari grad, unutrašnjosti zgrade palasa, staza i vidikovca na vrhu. A najveća atrakcija će zasigurno biti viseći most koji bi trebao povezati ta dva lokaliteta po uzoru na legendu o Čehu, Lehu i Mehu. Viseći most iznad Krapine projektirala je tvrtka Ponting iz Maribora, poznatija po tome što je projektirala Pelješki most – dodao je gradonačelnik.

Tušek: Ostvaruju se sve točke našeg programa

Saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a KZŽ Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora istaknuo je da politika aktualne Vlade, koja u svojim temeljima ima postavljen partnerski odnos centralne vlasti spram svih hrvatskih županija, gradova i općina, danas u punini živi u Krapini i u krapinsko – zagorskom dijelu Hrvatskog zagorja.

-Krapinsko – zagorska županija, danas je jedno veliko gradilište, ali pametno osmišljeno gradilište. Ostvaruju se sve točke našeg programa sa kojima smo pred nekoliko godina izašli pred naše drage Zagorke i Zagorce: grade se svi ključni prometni pravci, realiziraju se ogromne investicije u željezničku infrastrukturu, sa stotinama milijuna kuna potiče se zagorsko gospodarstvo – jedno od najvitalnijih i najviše izvozno orijentiranih u Republici Hrvatskoj, grade se socijalna i kulturna infrastruktura, vrtići. Nema općine, nema grada bez ozbiljne i kvalitetno osmišljene investicije uz podršku Vlade Republike Hrvatske. Porezna reforma, mnogim je gradovima i općinama gotovo udvostručila izvorne prihode. Sve je to moguće zbog ukupne politike naše vlade, financijske konsolidacije i stabilnosti, rasta bruto društvenog proizvoda,državnog suficita i svih ostalih uspjeha koji su u temeljima ekonomske politike aktualne Vlade – zaključio je Tušek.