Posebno svečano danas je u prijestolnici Krapinsko – zagorske županije, ali i centru kajkavske kulture i jezika. Iako je program, pogotovo sportski, već krenuo, službeno otvorenje 58. Jedna kajkavska kultura bila je rezervirana za one najmlađe koji su pokazali kako za održavanje baštine Zagorja nema straha.

Dobrodošlicu na krapinski 'najvažniji' Tjedan je zaželio okupljenima, domaćin, gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović, istaknuvši važnost generacijskog pogleda na tradiciju.

– Kaj nije samo riječ, već je on naša povijest i tradicija te baštine, ali i način života. Upravo je na svima nama da njegujemo ono što smo naslijedili od naših predaka, ali isto tako da generacija koja će doći nakon naše nastave njegovati našu tradiciju i našu ljubav prema Zagorju i domovini – rekao je Gregurović izrazivši nadu daljnjeg druženja i uživanja kroz cijeli tjedan.

 

Čast otvorenja festivala, kako to i priliči ovako važne manifestacije pripalo je ministarstvu kulture i medijima te izaslanici premijera Andreja Plenkovića Nini Obuljen Koržinek, koja je istaknula važnog posjetitelja u javnosti.

– Ministarstvo godinama podržava i potiče program Tjedna kajkavske kulture i zato mi je drago da ovdje mogu pozdraviti bivšeg ministra kulture Božu Biškupića koji je svojim radom i angažmanom pomogao pokrenuti brojne programe u Zagorju pa nije čudo što je izabran za počasnog građanina Krapine. Mi smo samo nastavili utabanim stazama – poručila je prilikom otvorenja ministrica pohvalivši širenje festivala na sve vidove umjetnosti. Uz to, ministrica je kazala kako uskoro ide u proceduru Zakon o jeziku gdje regionalne specifičnosti imaju važno mjesto.

 

Nakon što je otvorila Tjedan kajkavske kulture u Krapini, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je i izložbu  „Pjesničke i slikarske rukoveti“ – Darovnica Zbirke Biškupić Galeriji grada Krapine . Vrijednu donaciju od 198 grafičkih listova u tehnici bakropisa Galeriji su iz svoje Zbirke Biškupić darovali bivši ministar kulture  Božo Biškupić,  počasni građanin Krapine, i njegova supruga  Ljerka.

U ovoj galeriji nije samo kultura Krapine i Krapinsko-zagorske županije, ovdje se čuva kultura našeg hrvatskog naroda, kazao je  Božo Biškupić  te poručio gradonačelniku Greguroviću da  počne pripremati papire za Europsku uniju.

-Tu je ministrica koja znam da će uvijek pomoći. Vi trebate veću zgradu za Galeriju i za umjetnine jer ovaj grad to zavrjeđuje, a zavrjeđuje jednako tako i ova naša sredina, čija je Hrvatska. Uputit ću  apel umjetnicima da slijede, ja bih rekao dobar primjer,  pa da s vremenom odvoje dio svojih radova i da počnemo malo ozbiljnije popunjavati ovu zbirku, stvarati jaku zbirku u sjevernoj Hrvatskoj, odnosno jaku grafičku zbirku ne samo hrvatske, već možda i svjetske grafike. . – istaknuo je  Biškupić.

 

 

 

 

Foto: Zagorje International, Sjever.hr