Mjere hrvatske Vlade omogućit će stambeno zbrinjavanje i obiteljima u Krapinsko-zagorskoj županiji, istaknuto je na konferenciji za novinare Županijske organizacije HDZ-a u ponedjeljak u Krapini.

 

O poticajnoj stanogradnji i modelu stambenog zbrinjavanja govorili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek te načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih.

 

Predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a pohvalio je napore državnog ureda na zadržavanju mladi i obitelji općenito te pomoći obiteljima koje žive u potpomognutim ruralnim područjima. Kazao je da jedan dio jedinica lokalne samouprave takav status ima i na području Krapinsko-zagorske županije te više od trećine JLS-a može koristiti mjere državnog ureda.

– Ključ je učiniti sve kako bismo pomogli mladim obiteljima, obiteljima općenito, da na ovim područjima Krapinsko-zagorske županije, koja imaju ekonomsko i socijalno najteži status, omogućimo stambeno zbrinjavanje. Prvo: izgradnju stambenih kompleksa i zgrada pod povoljnijim uvjetima, drugo: pomoć u građevinskom materijalu u iznosu od 200 tisuća kuna onima koji žele adaptirati ili graditi svoje nove kuće, a jedan dio tih sredstava, oko 50 tisuća kuna, može se dobiti u gotovini – rekao je Tušek.

– Dosad to na području Krapinsko-zagorske županije nismo koristili. Apeliram prema čelnicima JLS-a da obavijeste svoje sugrađane o mjerama i politikama Vlade RH. Poznajući naš kraj, naše ljude i želju da se to stambeno pitanje rješava, da si ljudi izgrade nešto, ovo je hvalevrijedna inicijativa i može kapitalno pomoći našim mladim obiteljima i svima ostalima koji žive na području jedinica lokalne samouprave od I. do IV. skupine – kazao je Tušek te dodao da će natječaj biti objavljen u siječnju iduće godine.

 

Državni tajnik naglasio je da je potpomognuto 336 gradova i općina u Hrvatskoj, a 12 u Krapinsko-zagorskoj županiji.

– S obzirom da se zahtjevi za stambeno zbrinjavanje predaju svake godine u siječnju, ovo je pravi trenutak da upoznamo sve građane i građanke, da iskoriste upravo povlaštene modele stambenog zbrinjavanja. Tu je prije svega stambeno zbrinjavanje kroz darovanje građevinskog materijala, da li za obnovu, sanaciju ili adaptaciju postojeće kuće. Sve one obitelji koje žive u kućama, a koje su vremenom postale lošijega stanja vezanog za samo krovište, stolariju ili sve ostalo, mogu podnijeti zahtjev. Republika Hrvatska im daje građevinski materijal kako bi tu istu kuću obnovili ili za darovanje materijala za izgradnju kompletno nove kuće, neovisno o tome posjeduju li građevinsko zemljište ili ne. Jedini preduvjet je da u svome vlasništvu nemaju nekretninu odnosno da u posljednjih 15 godina nisu prodali ili darovali. Građevinski materijal se daruje sukladno broju članova obitelji. Za podnositelja zahtjeva to je 35 kvadrata i za svakog dodatnog člana dodatnih 10 kvadrata što znači da peteročlana obitelj ima pravo na ukupno 75 kvadrata građevinskoga materijala. On se dovozi na kućnu adresu, Republika Hrvatska snosi troškove izrade projekta i priključka na niskonaponsku električnu mrežu. Ista ta obitelj dobije i 25 % brutto vrijednosti materijala u gotovini – pojasnio je Mažar.

 

Dodao je da je Vlada za sljedeću godinu osigurala preko 115 milijuna za ove operativne programe.

– Očekujemo da ćemo sljedeće godine preko 450 obitelji zbrinuti na ovaj način bez obzira i na pandemiju COVID-19, bez obzira na tešku gospodarsku situaciju. Vjerujem da će i građani i građani Krapinsko-zagorske županije, odnosno ovih 12 jedinica lokalne samouprave, iskoristiti ovu priliku i podnijeti zahtjeve – kazao je Mažar.

 

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih istaknula je da će ovaj kvalitetan program puno značiti za ruralna područja kao što su Lobor i susjedne općine i gradovi.

 

– Mi kroz projekte osiguravamo infrastrukturu i pokušavamo zadržati život na našim bregima, a ovo je vjetar u leđa koji nam je trebao. Mi ćemo u svakom slučaju obavijestiti svoje građane, sve ih aktivirati i bit ćemo im podrška tokom podnošenja zahtjeva. Vjerujem da ćemo od prvog mjeseca imati i mi svoje zahtjeve u uredu, a isto tako da će se taj program realizirati i na području općine Lobor i na području lokalnih jedinica Krapinsko-zagorske županije. Pohvaljujem ovaj program i vjerujem da će ga naši mještani prihvatiti i koristiti za svoje stambeno zbrinjavanje – rekla je Jembrih.