Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić sudjelovao je u srijedu u Zagrebu na Petom otvorenom dijalogu partnera na temu nove Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske. Glavni cilj strategije je postizanje visokoučinkovitog i dekarboniziranog nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine te ostvarenje potrebnog napretka prema pretvorbi postojećih zgrada u zgrade nulte energije.

 

Državni tajnik Antonić u svom je govoru pohvalio inicijativu te izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sada dio ovog vrijednog projekta.

– Borba protiv klimatskih promjena jedna je od ključnih točaka na području zaštite okoliša koja je u fokus Europske unije pa tako i Hrvatske kao njene članice. Svatko od nas mora dati svoj doprinos tome. Današnje potpisivanje povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova – pojasnio je Antonić koji je u ime Ministarstva potpisao Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine.

Naime, samo potpisivanje Povelje te pridruživanje novih partnera bilo je u fokusu događanja. Što je veći broj partnera na projektu bliže je i ostvarenje ciljeva poput povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanje energetske sigurnosti te uvođenje inovacija i pametne tehnologije koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva.

Potpisivanjem Povelje potiče se suradnja na izradi Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje gotovo nulte energije.

 

Foto: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta