Hrvatsko izaslanstvo predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u sklopu kojeg su i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te državni tajnik Mario Antonić, boravilo je ovog tjedna u Kini gdje su između ostalog bili na otvorenju Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma u Šangaju. Tom je prilikom ministar naglasio kako se Hrvatska penje na ljestvicama globalne konkurentnosti, a to je dokaz da se u Hrvatskoj danas lakše i jednostavnije posluje.

 Istaknuo je kako je kinesko gospodarstvo posebno zanimljivo za Hrvatsku, ne samo zbog svoje veličine, već i zbog usmjerenosti na ulaganja u istraživanje i razvoj zbog čega i jesu jedni od globalnih predvodnika po broju inovacija, koje su temelj i ključ daljnjeg gospodarskog rasta svih zemalja.

 

Ministar se također osvrnuo i na činjenicu kako je upravo Hrvatska prošle godine u Kini proglašena najpoželjnijom europskom turističkom destinacijom.

- To je zasigurno veliko priznanje za našu zemlju. No, naša je namjera i misija učiniti sve da Hrvatska bude prepoznata i kao poželjna investicijska destinacija. Tome prilagođavamo naš zakonodavni okvir, koji je vrlo poticajan, ali i brojne druge mjere - zaključio je Horvat.

 

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, osim što je bio dio izaslanstva u Kini, prije samog dolaska boravio je i u Dohi gdje je posjetio hrvatsko veleposlanstvo.

- Posjet je bio s ciljem iniciranja pripreme za dolazak hrvatske poslovne delegacije i hrvatskih poduzetnika u Katar sa svrhom jačanja poslovnih veza s tom izuzetno progresivnom nacijom na jugu Arapskog poluotoka. Također je prepoznata mogućnost za jačanje suradnje na području kulture i gostovanja hrvatskih kulturnih djelatnika u Kataru - najavio je Antonić te dodao da se ovime otvara prilika za poduzetnike iz Krapinsko-zagorske županije za plasmanom roba i usluga na spomenuto tržište.

 

Osim što je zajedno s ministrom Horvatom bio na otvorenju Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma, Antonić je kao dio izaslanstva sudjelovao na velikom međunarodnom uvoznom sajmu „China International Import Expo”, na kojem su izlagali hrvatski poduzetnici, te je bio na susretu sa zamjenikom kineskog ministra industrije i tehnologije.