U Hrvatskoj se posebna pažnja pridaje području istraživanja i razvoja te inovacija, istaknuo je to državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić na konferenciji „EIT Awareness Day”. Riječ je o konferenciji koju organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Europskim institutom za inovacije i tehnologiju (EIT), a pod pokroviteljstvom  hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, s ciljem upoznavanja EIT zajednice i svih njihovih aktivnosti.

U sklopu programa konferencije „Dan podizanja svijesti o EIT-u“ obuhvaćeno je mnogo tema poput pitanja hrvatskog inovacijskog sustava i potencijala, a održano je i nekoliko panel rasprava: od studenta do poduzetnika, od ideje do proizvoda, od stvaranja do tržišta te rasprava o tome kako EIT zajednica može pomoći u jačanju inovacijskih kapaciteta u Hrvatskoj.

Državni tajnik Mario Antonić tom je prilikom predstavio hrvatski inovacijski sustav.

- Osnivanjem Nacionalnog inovacijskog vijeća i pratećih pet Tematskih inovacijskih vijeća za isti stol smo posjeli predstavnike države, akademske zajednice i poduzetnike. Dijalog i aktivna komunikacija unutar ovog trokuta je ključna kako bismo nastavili jačati inovativne kapacitete na prostoru Hrvatske -  istaknuo je Antonić.

U završnoj riječi Antonić je posebice istaknuo važnost stvaranja sinergijskog učinka svih dionika uključenih u proces inoviranja i poduzetništva, od samih poduzetnika pa i studenata, preko lokalne zajednice, nacionalnih državnih organa pa sve do tijela Europske komisije, kako bi se mogli iskoristiti svi raspoloživi instrumenti i alati koji su na raspolaganju.

-Ipak, sve počinje i završava s ljudima i našim angažmanom, voljom za rad, energijom, strašću da stvorimo nešto dobro i pozitivno, kako bismo svi skupa živjeli bolje – poručio je državni tajnik.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat naglasio je kako  mu je  zadovoljstvo vidjeti nedavni pozitivan rast ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj te tvrdi kako se jasnom vizijom i bliskom suradnjom može postići mnogo više.

Sama konferencija bila je idealna prilika da se predstave brojne mogućnosti suradnje s EIT-om kao najvećom europskom inovacijskom mrežom s više od 1.500 vodećih poslovnih, istraživačkih i obrazovnih organizacija.