„Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije“ naziv je dvodnevne konferencije koja se održava u organizciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta a kojoj je jedan od ključnih ciljeva povezati poduzetnike, koji su prijavili svoje inovativne projektne ideje, s investitorima koji traže priliku za nova ulaganja na prostoru Republike Hrvatske. Zajednička je to ocjena ministra Darka Horvata te državnog tajnika Maria Antonića koji su obojica izrazili zadovoljstvo odazivom na samu konferenciju koja je otvorena u srijedu u Zagrebu.

 

Horvat je naglasio da je je ovakav interes potvrda velikog investicijskog i inovacijskog potencijala Republike Hrvatske ali i potvrda da se stvari u Hrvatskoj mijenjaju na bolje.

-Idemo prema naprijed. To nam potvrđuju rezultati na brojnim ljestvicama, ali i pokazatelji rasta minimalne i srednje plaće, smanjenja javnog duga, vraćanja investicijskog kreditnog rejtinga i mnogi drugi. Sve je to rezultat kontinuiranog rada, jasne vizije i odgovorne politike - rekao je ministar Horvat dodajući da se pozitivan trend mora potvrditi daljnjim rastom u godini koja dolaze. Napomeno je da su za daljnji rast ključni poduzetnici i njihove ideje a uloga Ministarstva i Vlade u cjelini je olakšati poslovanje i provedbu tih projekata.

-Želimo im maksimalno olakšati poslovanje i provedbu tih projekata, stvaranjem pozitivnog okruženja i nužnih pretpostavki kako bi se u Hrvatskoj povećala ulaganja u istraživanje i razvoj, uvodile nove tehnologije i inovativna rješenja, a da rezultat svega toga budu nova kvalitetna radna mjesta, koja će popuniti naši mladi ljudi - zaključio je ministar.

 

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić istaknuo je da u Hrvatskoj postoji neograničeni inovacijski potencijal.

 

-Smisao ove konferencije jest pokazati da u Hrvatskoj postoje sjajne ideje i inicijative naših poduzetnika, u čemu ih želimo podržati. Za njih je ovaj susret idealna prilika da te projekte javno prezentiraju te u razgovoru s investitorima pronađu svoj put do tržišta - pojasnio je državni tajnik Antonić. Također, iskoristio je tu priliku kako bi pohvalio veliki angažman predsjednika Tematskih inovacijskih vijeća, kao mjesta u kojem poduzetnici imaju priliku voditi glavnu riječ, a koja je iznjedrila više od 300 projektnih ideja ukupne vrijednosti preko 5 milijardi kuna.

 

Na otvaranju konferencije je bio i saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek. Drži da je ovo dio ukupne gospodarske strategije Vlade premijera Andreja Plenkovića gdje je jedan od ključnih ciljeva trajni i održiv gospodarski rast.

-Uz sve pozitivne trendove - rast gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta, rast prosječnih plaća, ono je što zasigurno garantira daljnji gospodarski rast. Uvjete koje je osigurala aktualna Vlada svakako su prepoznali marljivi i vrijedni gospodarstvenici u Hrvatskom zagorju na čemu im čestitam. Ovakve konferencije, interes ali i pozitivan trend koji se osjeća garanciju su da će gospodarstvo Hrvatske rasti i dalje - završio je Tušek.