U Zagrebu je u srijedu održana tradicionalna, najveća konferencije za trgovce i proizvođače „MAGROS 2019“ na temu prednosti i nedostaci jedinstvenog tržišta EU.

Konferenciju je organizirala Hrvatska gospodarska komora s časopisom Suvremena.hr, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, jednog od pokrovitelja, predstavljao je državni tajnik Mario Antonić koji je naglasio da je cilj Ministarstva stvoriti konkurentnije gospodarstvo tj. stvoriti uvjete za jednostavniji, lakši, učinkovitiji rad poduzetnika i omogućiti im da budu konkurentniji na jedinstvenom tržištu.

– Kako bismo prevladali sve barijere s kojima se svakodnevno susrećemo na tržištu, Hrvatska je krenula s provođenjem vrlo sadržajne reforme tržišta usluga kako bi se smanjila prereguliranost profesija i spriječio nastanak novih regulacija bez puno opravdanja. Tome su svjedoci upravo trgovci – rekao je Antonić te dodao da poduzetnici mogu sa stručnjacima Ministarstva svakog 9. u mjesecu izravno komunicirati o prijedlozima za poboljšanje jedinstvenog tržišta i uklanjanje prepreka.

Državni je tajnik sudjelovao i na panelu radnog naziva „Hrvatska hoda, druge tranzicijske zemlje trče“, na kojem je istaknuo da na ljestvici inovativnosti Hrvatska spada u skupinu država umjerenih inovatora.

– Time nismo zadovoljni i smatramo da je potencijal puno veći. To pokazuje i statistika. Naime, uz inovacije usko su vezane i razvojno-istraživačke djelatnosti za kojem nam statistika govori da je za 2018. godinu udio investicija u R&D u ukupnom BDP-u Hrvatske iznosio oko 0,87 posto. Prosjek EU je oko 2,2 posto. Da bi to promijenili, naše Ministarstvo provodi niz aktivnosti – kazao je Antonić i podsjetio da je prošle godine na snagu stupio Zakon o poticanju razvojno-istraživačkih djelatnosti kojem je cilj povećati ulaganje u istraživanje i razvoj, i privatnog sektora, ne samo državnog.