Državni tajnik Mario Antonić boravio je 23. i 24. listopada u Sarajevu gdje je sudjelovao na 10. BiH Kongresu o transportnoj infrastrukturi i transport. Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH) organizator je međunarodnog Kongresa koji pokriva kopneni transport - ceste, željeznice, intermodalni transport, pomorski i riječni transport kao i zračni transport, a koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.

Uoči samog Kongresa, u srijedu, 23. listopada, tvrtka Altpro svečanim prijemom proslavila je 25 godina rada u Bosni i Hercegovini. Tom prigodom, okupljenima se obratio državni tajnik Mario Antonić te naglasio izuzetno prijateljski odnos Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom na realizaciji međunarodnih prometnih koridora, a osobito u području gradnje mostova koji ne samo da spajaju teritorije, već i premošćuju razlike. Uz mogućnosti koje se pružaju kroz EU izvore financiranja, jača i želja za daljnjom još jačom suradnjom na realizaciji međunarodnih prometnih koridora.

Državni tajnik uputio je snažnu podršku hrvatskim tvrtkama koje posluju na području BiH kao što su: Belupo d.d., Končar – elektroindustrija d.d., Petrokemija d.d. Kutina, Altpro, Rasco i ostali. Istaknuo je da je 2018. godine ukupna robna razmjena RH i BiH iznosila nešto više od 2 mld eura, čime se BiH svrstava među 5 najvažnijih trgovinskih partnera Republike Hrvatske.

Antonić je naglasio kako ovakva uspješna suradnja ne bi bila moguća bez nužnih ulaganja u razvoj prometne infrastrukture koje predstavlja osnov za razvoj konkurentnog gospodarstva obaju država. Istakao je kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nizom mjera i aktivnosti pokrenutih formulom 4i (inovacije, investicije, industrija i izvoz) mijenja investicijsku klimu. Objasnio je kako formula 4i za Republiku Hrvatsku predstavlja temelj jačanja gospodarskog rasta, a podrazumijeva rast industrije, investicija, inovacija i izvoza.

Pozdravni govor državni tajnik Antonić zaključio je zahvalivši na pozivu i gostoprimstvu te prisutne pozvao na međunarodnu konferenciju “Hrvatska- mjesto za inovacije i pametne investicije” koju Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organizira 30. listopada 2019. godine u Hotelu Westin Zagreb. Cilj konferencije je povezati inovativne tvrtke iz Republike Hrvatske koje su zainteresirane za pronalazak investitora ili partnera s ciljem razvoja njihovih inovativnih projekata, proizvoda i usluga s investitorima koji traže prilike za ulaganja u Republici Hrvatskoj.