S 539 glasova ZA (od 632 prisutna zastupnika) Europski parlament prihvatio je izvješće o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. godine. Tako su eurozastupnici velikom većinom podržali Hrvatsku koja će postati 20. članicom europodručja! U izvješću, o kojem se glasovalo nakon održane rasprave na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, stoji da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje te da će ono ojačati hrvatsko gospodarstvo i donijeti korist za njezine građane i poduzeća. Europsko vijeće već je podržalo naš ulazak u eurozonu, a nakon ove odluke EP-a preostaje još samo formalna odluka o odobrenju Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koja se očekuje 12. srpnja u Bruxellesu.

 

„Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura kao rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora hrvatske Vlade i hrvatskog naroda. Usprkos teškoj društveno-gospodarskoj situaciji uzrokovanoj zdravstvenom krizom i najnovijim povećanjem cijena energenata, uvođenje eura u Hrvatskoj i ispunjavanje potrebnih kriterija predstavljaju snažan politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute Unije“ - stoji u izvješću.

Korist za hrvatske građane i gospodarstvo

Ističe se da će uvođenje eura ojačati hrvatsko gospodarstvo i proizvesti korist za njezine građane i poduzeća:

- Gospodarstvo će postati otpornije, privlačit će više stranih ulaganja, povećati povjerenje međunarodnih ulagača i smanjiti valutne razmjene, što će imati opipljiv utjecaj na ključni turistički sektor Hrvatske.