Grad Krapina danas slavi Dan grada i blagdan zaštitnika grada, sv. Nikole biskupa. Svečanu sjednicu Gradskog vijeća u Festivalskoj dvorani otvorio je predsjednik Vijeća Mladen Gregurović.

O protekloj godini govorio je gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, ističući da je bila zahtjevna i izazovna. – Ove smo godine otvorili nogometno igralište s umjetnom travom u ŠRC Podgora, sagrađena je nova cesta s parkiralištem, uredilo se staro pomoćno igralište, zamijenjen dio urbane opreme, uređeno igralište za cageball i sportski centar dobiva novo, modernije i ljepše lice. Uređen je i Perivoj Janka Draškovića, novo urbano mjesto okupljanja u gradu, a na tom lokalitetu uređeno je i spomen - obilježje smrtno stradalim i umrlim braniteljima s područja KZŽ. Započeli su radovi na realizaciji projekta razvoja širokopojasne infrastrukture odnosno optike koja bi do kraja iduće godine trebala doći u sva kućanstva, a vrijednost tog projekta za područje bivše općine Krapina je nešto manje od 60 milijuna kuna. Ovim projektom šire krapinsko područje svrstava se uz bok modenih, pametnih gradova i ova investicija će doprinijeti ubrzanom razvoju grada i susjednih općina – napomenuo je gradonačelnik.

 

Podsjetio je i na manje komunalne akcije koje doprinose kvaliteti života i ljepšem izgledu grada, a osvrnuo se i na radove u naselju Šabac. - Napravljena je rekonstrukcija javne rasvjete, zamijenjeni su podzemni vodovi i postavljena nova ravsjetna tijela. Kompletna vodovovodna infrastruktura i odvodnja je zamijenjena, postavljene su cijevi kao priprema za optiku, napravljena je rekonstrukcija niskonaponske mreže, zamijenjenie stare i dotrajale plinske cijevi. Stanovnici tog dijela grada bili su uistinu strpljivi i na tome im hvala i isprika što su se radovi odužili. Sada kada će biti gotovi, a preostalo je staviti završni asfaltni sloj, to naselje će biti kompletno infrastrukturno modernizirano – istaknuo je Gregurović.

Hrvatske ceste su provele postupakjavne nabave za izgradnju kružnog toka kod 'Ruke' u Velikoj Vesi, u tijeku je ocjena ponuda i na proljeće bi trebali započeti radovi. Izgrađena je druga faza spojne ceste od Zaboka prema Krapini, čeka se još izdavanje suglasnosti od strane ministarstva kako bi se ta dionica pustila u promet, a u pripremi je i tenderska dokumentacija za raspisivanje javne nabave za nastavak izgradnje 3. faze dalje prema Krapini, dodao je gradonačelnik.

 

-Uz vidljive, postoje i projekti koje sugrađani ne vide, a to je sanacija odlagališta komunalnog otpada Gorjak koja je u tijeku. Nikad nije bilo više zaposlenih i nikad manje nezaposlenih u našem gradu. Što se tiče poduzetničke zone, razvija se i gradi, niču nove hale i nekoliko novih projekata i ozbiljnih investicija je u tijeku ili pripremi. Mi kao Grad poduzetnicima se trudimo pomoći i ubrzati realizaciju projekata. Ove godine smo po drugi puta ušli u finale za najgrad u kategoriji gospodarstva. Krapina je grad bez prireza, a drugi gradski porezi su ili ukinuti ili među najmanjima u domovini. Ponekad smo mi Krapinci previše kritični sami prema sebi, a više veličamo druge, no nagrade koje nam stižu potvrđuju da smo na pravom putu – istaknuo je Gregurović.

Spomenuo je i dobru vijest da je od Ministarstva znamosti i obrazovanja odobreno 13,8 milijuna kuna za izgradnju novog vrtića za 10 novih vrtićkih grupa. -Posebno drago mi je što je pokrenut ITU mehanizam. Sredstvima koja će nam biti dodijeljena, sami ćemo moći pripremati programe i projekte koji su nam važni te ćemo na neki način sami odlučivati o tome koje projekte ćemo realizirati kroz taj program. Uskoro se očekuje raspisivanje javnog poziva za ITU gradove, potencijalna alokacija za naše područje je 13,5 milijuna eura, oko 100 milijuna kuna. To na prvi pogled možda nisu velika sredstva, ali je 100 milijuna kuna više nego što smo do sada imali na raspolaganju – rekao je Zoran Gregurović.

Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, rekla je da se s razine Vlade zaista mogu vidjeti taj veliki napredak i projekte. - U proteklih 7 do 8 godina korištenja prve financijske omotnice, bili smo željni iskoristiti što je više moguće dostupnih EU fondova, realizirati mnogobrojne projekte koji čine boljitak diljem naše domovine. Grad Krapina je to prepoznao, neki projekti su već završeni, neki su u realizaciji. Mi kao resorno ministarstvo i Vlada smo tu da vam pružimo dodatnu pomoć da nastavite realizirati brojne projekte koji ostaju trajna vrijednost u vašem gradu – rela je ministrica.

 

Na svečanosti su uručena i gradska priznanja. Mala plaketa dodijeljena je Luki Hršaku za uspjehe postignute na natjecanjima iz znanja, a Plaketa profesorici Miljenki Hršak za mentorske uspjehe postignute na natjecanjima iz znanja i za doprinos razvoju obrazovanja i mentorstva u Gradu Krapini, Veterinarskoj stanici u Krapini povodom 70. obljetnice, kao i doktorici Almiri Tabaković za doprinos u unapređenju zdravstvene skrbi djece u Gradu Krapini.
Povelje su dodijeljene Branku Ovčariću za izniman doprinos u promicanju kajkavske popevke te cjelokupnog kajkavskog glazbenog stvaralaštva, Udruzi umirovljenika Krapina povodom 75. obljetnice uspješnog rada i djelovanja te izv. prof. dr. sc. Sanji Sever Mališ za izniman doprinos u razvoju ekonomske znanosti i promicanje imena Grada Krapine. Dodijeljena su i dva priznanja gradonačelnika, Marijanu Merkašu za izniman doprinos unapređenju lokalne zajednice te tvrtki Knauf Krapina d.o.o. za doprinos razvoju gospodarstva. U ime svih nagrađenih zahvalila je Sanja Sever Mališ.

 

Foto: Zagorje International