Čim su eurozastupnici, s 534 glasa ZA, odobrili članstvo RH u Schengenu, predsjednica EP-a Roberta Metsola pridružila se Delegaciji HDZ-a u Bruxellesu kako bi čestitala Lijepoj Našoj. „Ispunili ste sve zahtjevne kriterije, Hrvatska je to zaslužila!“. S njom je bio i izvjestitelj EP-a Paulo Rangel, čije je pozitivno mišljenje o spremnosti RH da pristupi najvećem prostoru slobodnog kretanja u svijetu danas i prihvaćeno. „We did it! Zajedno smo uspjeli!“. Odmah je Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću čestitao i EPP, najjača politička obitelj u Europi, obitelj kojoj pripada i HDZ.

Pozitivno mišljenje Europskog parlamenta o članstvu Hrvatske u Schengenskom području, koje bi na snagu trebalo stupiti prvog dana 2023. godine, nije samo ostvarenje jednog od strateških ciljeva Republike Hrvatske, već će ono predstavljati i olakšanje brojnim mještanima Krapinsko-zagorske županije koji rade u pograničnim dijelovima susjedne Slovenije.

 

 

- Brojni naši mještani na dnevnoj bazi prelaze granicu zbog zaposlenja u pograničnim dijelovima u Sloveniji. Ulazak Hrvatske u Schengensko područje za njih će značiti puno lakši i jednostavniji dnevni prelazak granice, odnosno značajnu uštedu vremena - istaknuo je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Zoran Gregurović zahvalivši svima koji su doprinijeli uspješnom ispunjenju svih uvjeta i dobivanju potvrde Europskog parlamenta o hrvatskom članstvu u Schengenskom području.

 Osim toga, znatno lakše će se odvijati i teretni promet preko naših graničnih prijelaza. Ovdje posebice govorim o graničnom prijelazu Macelj preko kojeg se odvija jedan od najvećih teretnih prometa kada je u pitanju prelazak granice. Svi zajedno bili smo svjedoci gužvi, kako na samom graničnom prijelazu, tako i na dijelovima autoceste koja prolazi kroz Zagorje. Od prvog dana iduće godine to više ne bi trebao biti slučaj, a rasterećenje prometa ujedno znači i veću sigurnost za sve sudionike u prometu - zaključio je Gregurović.

 

Nakon dobivanja potpore Europskog parlamenta, slijedi konačna odluka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe Europske unije, čija je sjednica na rasporedu 8. prosinca.