Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom priznanja zaslužnim građanima u ponedjeljak je u Festivalskoj dvorani održana proslava Dana Grada Krapine.

Posebno zadovoljstvo što su se unatoč epidemiološkim mjerama proslava Dana Grada i svečana sjednica mogle održati istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasivši kako je protekla godina zbog pandemije bila puna izazova, strepnji i nepoznanica, no neovisno o tome, kazao je gradonačelnik, mogu biti uistinu zadovoljni sa svim učinjenim.

-Bilo je tu puno projekata, puno investicija i puno toga je pokrenuto, neke stvari se završavaju i mislim da smo na dobrom putu – poručio je Gregurović i dodao kako im je velika želja u budućnosti realizirati projekte važne za dugoročni razvoj Krapine, kao što su Crna Kraljica i Šemničke Toplice.

Kako je naglasio Gregurović, od 2013. godine kada je došao na čelo grada, pa do danas, značajno su podignuti prihodi po osnovi poreza na dohodak koji će ove godine iznositi oko 26 milijuna kuna što je uistinu dobar podatak.

-Prateći podatke koje dobivamo od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, vidimo da se kontinuirano smanjuje broj nezaposlenih, a istovremeno se povećava i broj zaposlenih. Drago mi je što su neke nove tvrtke prepoznale naš potencijal i ovdje izgradile svoje nove proizvodne pogone – rekao je gradonačelnik Gregurović dodavši kako je nekoliko tvrtki već kupilo zemljišta, a nakon završetka izgradnje spojne ceste Zabok – Krapina koja će prolaziti i kroz Gospodarsku zonu, investicija će biti i više.

Kako je istaknuo, metaloprerađivačka industrija je, za razliku od tekstilne industrije, odlično izdržala pandemijsku krizu, no situacija bi bila puno teža da dvjema najvećim krapinskim tekstilnim industrijama nije pristigla pomoć Vlade Republike Hrvatske od preko 16 milijuna kuna.

Gradonačelnik Gregurović naglasio je kako su u proteklih godinu dana uložena značajna sredstva za asfaltiranje i modernizaciju nerazvrstanih cesta, opremanje dječjih igrališta te dopunu javne rasvjete. Tako je na dječjem vrtiću završena fasada, na Osnovnoj školi Augusta Cesarca završena je rekonstrukcija krovišta, a zahvaljujući pomoći Ministarstva hrvatskih branitelja dobila je i novo dizalo. U Osnovnoj školi Ljudevit Gaj promijenjene su vanjska i unutarnja stolarija te je sanirana sportska dvorana nakon potresa, a u suradnji s Hrvatskim vodama, u tijeku je i rekonstrukcija najvažnije prometne infrastrukture.

-Dobar partner su nam i Hrvatske ceste pa je sagrađen kružni tok kod vatrogasnog doma, a saniran je i most u Ulici Ante Starčevića. Pri kraju su radovi na spojnoj cesti od Svetog Križa Začretja do Krapine, a nadvožnjak u Lepajcima bi do konca ovog mjeseca trebao biti pušten u promet – rekao je Gregurović i dodao kako je u Podgori izgrađeno nogometno igralište s umjetnom travom, a u tijeku je i uređenje Perivoja Janka Draškovića te postavljanje spomen – obilježja poginulim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije.

Krapina je i ove godine napravila dodatan iskorak u organizaciji Tjedna kajkavske kulture i Zagorskog gospodarskog zbora što je rezultiralo rekordnim brojem posjetitelja, a ovu su godinu posebno obilježili lokalni izbori na kojima je gradonačelnik Gregurović u prvom krugu dobio potporu od gotovo 60 posto što predstavlja veliko povjerenje, ali i veliku odgovornost.

-Uvažavajući činjenicu različitosti političkog gledanja na neke pojave i probleme, moramo naš odnos graditi na koristi koju nam donose sličnosti, a na tražiti ono što nas razlikuje. Želim da na takvim postulatima gradimo našu budućnost, ali i budućnost naše djece – zaključio je Gregurović.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je naglasio kako su svi zahtjevi s krapinskog područja u visokoj fazi rješavanja. Istaknuvši kako je pred Vladom Republike Hrvatske donošenje proračuna za sljedeću godinu, ministar Horvat kazao je da su ključni ciljevi uvođenje eura, ulazak u Schengen, podizanje sigurnosti hrvatskog prostora kroz nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafalea te obnova potresom pogođenih područja za što je pribavljeno oko 12,8 milijardi kuna.