HDZ je domaćin Izbornom kongresu EPP - European People's Party - jednom od najvećih političkih događaja u hrvatskoj povijesti. Više od 2.000 delegata najjače političke grupacije u Europi, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra, boravi u Zagrebu u srijedu i četvrtak.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je ponos što je u Hrvatskoj organiziran ovako velik i značajan politički skup.

– Ponosni smo kao članovi HDZ-a i najveće europske političke obitelji EPP-a, čija je politika u temeljima moderne Europe, na ovaj veliki samit u Zagrebu u organizaciji HDZ-a. To je za nas veliko priznanje, toliko državnika, predsjednika država i vlada u Zagrebu. Von der Leyen, Kurz, Weber, Berlusconi, Merkel, Schäuble, Porošenko… Znak je to velike podrške koju predsjednik HDZ-a i hrvatske Vlade Andrej Plenković uživa u okviru naše europske pučke stranačke obitelji – izjavio je Tušek te podsjetio na velik doprinos EPP-a procesu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, ali i u godinama stvaranja moderne hrvatske države.

Tušek je čestitao novoizabranim dužnosnicima, među njima novom predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku.

Predsjednik Krapinsko-zagorskog HDZ-a naglasio je još jednu važnu poruku sa skupa u Zagrebu.

– Posebno je zadovoljstvo vidjeti veliku podršku EPP-a Kolindi Grabar-Kitarović u kandidaturi za reizbor za predsjednicu Republike Hrvatske. Sve je to potvrda ozbiljne vanjske politike koju gradi hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem, svih vrijednosti demokršćanstva, konzervatizma, narodnjaštva, temeljnih vrijednosti obitelji, koje su stup europskih i svjetskih humanističkih vrijednosti. Velik je to događaj za Hrvatsku i za HDZ – kazao je Tušek.

U uvodnom govoru na Kongresu predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković naglasio je da je prije 3 desetljeća, u doba rušenja komunizma, HDZ na čelu s dr. Franjom Tuđmanom poveo hrvatski narod u demokraciju i slobodu, izborio međunarodno priznanje, osigurao obranu i oslobođenje okupiranih područja, a ima je ključnu ulogu i pri ulasku u NATO i EU. Dodao je da je danas jedna od rijetkih stranaka nastalih u vrijeme tranzicije koja je i dalje, kao i prije 30 godina, dominantna politička snaga – predvodi Hrvatsku, vodi polovicu svih lokalnih jedinica, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a, ide po novu pobjedu. Ulazak u Schengen i eurozonu strateško je opredjeljenje jer HDZ želi da RH postane dijelom najužeg kruga europske integracije.

HDZ je predložio dvije rezolucije na Kongresu EPP-a, koje su i usvojene. Prva se odnosi na demografsko pitanje, koje je upravo na hrvatsku inicijativu i dobilo resor u novoj Europskoj komisiji. Druga rezolucija tiče se proširenja, da EU institucije i zemlje članice što prije otvore pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, jer je EU perspektiva nužna za sigurnost, stabilnost i gospodarski razvoj hrvatskog susjedstva.