Godišnjicu smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, obilježili smo u nedjelju kod rodne kuće u Velikom Trgovišću predvođeni glavnim tajnikom stranke, saborskim zastupnikom Krunoslavom Katičićem i  predsjednikom HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborskim zastupnikom Zoranom Gregurovićem.

Katičić je tom prigodom naglasio kako svake godine brojno izaslanstvo  iz Krapinsko-zagorske županije, ali i iz ovog dijela Hrvatske odaje počast na obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja hrvatske države i jednog od najvećih hrvatskih sinova.

- On je svojim doprinosom i radom uvelike doprinio izgradnji svega važnog što imamo danas, a to je hrvatsko društvo, demokratsko, samostalno i neovisno. Tim povodom, kao i svake godine, članovi, simpatizeri i brojni hrvatski građani odaju poštovanje djelima koje je iza sebe ostavio dr. Franjo Tuđman – kazao je Katičić dodajući kako brojna okupljanja članova stranke na današnji dan pokazuju snagu i jedinstvo HDZ-a u ovim turbulentnim vremenima. Ujedno, naglasio je, stranka pokazuje i daje jasnu viziju za budućnost hrvatskog naroda.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik, Zoran Gregurović, naglasio je kako je ova obljetnica prilika da se svi zajedno još jednom prisjetimo svega što je prvi hrvatskih predsjednik dr. Franjo Tuđman napravio za Hrvatsku.

- Što više vrijeme prolazi svi su svjesniji veličine njegove ostavštine. Pod njegovim vodstvom, branitelji i svi koji su krenuli u stvaranje neovisne i moderne Hrvatske, zajedno su uspjeli u tom naumu. Danas živimo u slobodnoj i demokratskoj državi. Hvala dr. Franji Tuđmanu na svemu što je napravio i njegovoj ostavštini. Na svima nama je da vrijednosti koje nam je ostavio njegujemo i da ga se prisjećamo - zaključio je Gregurović.

Franjo Tuđman bio je hrvatski povjesničar, političar i državnik, rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je izborila slobodu i neovisnost, 1990. godine postao je prvi hrvatski predsjednik, a preminuo je 10. prosinca 1999. godine u Zagrebu.