Tomislav Karamarko: ”Dr. Franjo Tuđman je perjanica hrvatske povijesti – čovjek je obnovio hrvatsku državu. Hrvatskom je čovjeku vratio dignitet i ponos. Takvi se ljudi rijetko rađaju u povijesti.”

Žarko Tušek: ”U proteklih 25 godina HDZ je ostvario sve temeljne ciljeve Tuđmanova programa: stvorio je modernu i demokratsku hrvatsku državu i uveo je u euroatlanske integracije. Hrvatska danas mora postati mjesto dostojno za život. Vraćajući dostojanstvo hrvatskom čovjeku – osvjetljujemo lik i djelo dr. Tuđmana.”

Hrvatska demokratska zajednica i ove je godine u Velikom Trgovišću obilježila godišnjicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja stranke, dr. Franje Tuđmana. Uz kompletno vodstvo zagorskog HDZ, na čelu sa predsjednikom Žarkom Tušekom, ceremoniji je prisustvovao i predsjednik stranke Tomislav Karamarko sa brojnim suradnicima, između ostalima i glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem. Delegacija je, kao i svake godine, položila vijence i zapalila svijeće ispred rodne kuće utemeljitelja moderne Hrvatske.

Program obilježavanja nastavio se u spomen školi dr. Franje Tuđmana gdje se obilježila 25. obljetnica osnutka HDZ-a u Velikom Trgovišću. Prisutne je na početku pozdravio Oliver Korade, predsjednik općinske organizacije koji je napomenuo kako moramo biti zahvalni za sve što je dr. Tuđman učinio za slobodnu Hrvatsku državu te da možemo biti ponosni što je upravo Veliko Trgovišće dalo najvećeg sina u hrvatskoj povijesti. O značaju dr. Tuđmana osvrnuo se i prvi čovjek zagorskog HDZ-a, Žarko Tušek, koji je napomenuo kako je ljubav prema domovini bila glavni motiv ljudima prije 25 godina kada su stvarali ovu državu te da nam taj motiv mora i dalje biti nit vodilja u izazovima koji su pred nama. Tušek, kao novoizabrani koordinator HDZ-a za treću izbornu jedinicu, osvrnuo se i na parlamentarne izbore koji su pred nama te izrazio uvjerenje kako će HDZ, na čelu sa budućim premijerom Tomislavom Karamarkom, stati na kraj zapostavljanju Hrvatskog zagorja, Vraždinskog kraja i Međimurja te im dati status koji ta regija s pravom zaslužuje. Predsjednik Karamarko nadovezao se na riječi svojih prethodnika te izjavio kako se moderni HDZ vratio Tuđamnovoj ideologiji jer njegova djela najbolje ocrtavaju i brane interese Republike Hrvatske. Zaključio je kako dr. Franjo Tuđman pripada cijelom hrvatskom narodu i njegovoj povijesti, bez obzira na stranačku pripadnost.

U spomen školi dodijeljena su uvjerenja polaznicima projekta ”Menadžment lokalne uprave KZŽ” koja su polaznicima uručili predsjednik stranke Tomislav Karamarko, predsjednik ŽO HDZ KZŽ Žarko Tušek, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina i ravnateljica ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu Aleksandra Markić Boban. Na kraju programa predstavljena je i knjiga ”Tuđmanov arhiv i HDZ – od osnivanja do Prvoga Općeg sabora koju su predstavili predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, predsjednik Akademske zajednice HDZ-a ”Ante Starčević” akademik Ivica Kostelić, savjetnik predsjednice RH Vladimir Šeks i dr. Sc. Dinko Čutura.

Video: