U varaždinskoj Hotelu Turist u utorak je održana konferencija „Europa koja se razvija” posvećena predstavljanju prvog stupa prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije iduće godine. Na konferenciji su bile ministrice poljoprivrede Marija Vučković i za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat s državnim tajnikom Marijom Antonićem.

Četiri su prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna. U Varaždinu je predstavljena Europa koja se razvija.

Europa koja raste i razvoja se prioritetno je područje Ministarstva gospodarstva,  poduzetništva i obrta, naglasio je ministar Horvat.

– Imali ste priliku čuti predsjednika hrvatske Vlade koji je prije dva tjedna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio sve naše prioritete kojima želimo napraviti iskorak u sljedećih šest mjeseci. Europa koja raste i razvija se prioritetno je područje Ministarstva gospodarstva. U ovom trenutku, 2019. je nagovještaj onoga što će se puno intenzivnije događati u 2020., a siguran sam i u vrijeme predsjedanja Hrvatske EU-om. Još jedna godina u kojoj ćemo imati dobro balansiran državni proračun, još jedna godina u kojoj će padati porezno opterećenje, administrativno opterećenje, još jedna godina u kojoj će rasti industrijska proizvodnja, rasti izvoz, ali i rasti investicije. Godina u kojoj ćemo imati zaokret u sustavu strukovnog obrazovanja, godina u kojoj ćemo investirati preko 200 milijuna kuna u novi naraštaj hrvatskih majstora. Godina u kojoj nećemo improvizirati i eksperimentirati, godina u kojoj će se u Hrvatskoj primjenjivati sve ono što je u Europi već primijenjeno, a to je generacija jačeg i bržeg gospodarskog rasta u Hrvatskoj – najavio je ministar Horvat.