Andrej Plenković nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a: Agresija na Ukrajinu, nažalost, utječe na lance opskrbe i rast cijena. Hrvatska se suočava s onim s čime se suočava cijeli svijet. No ova je Vlada u dosadašnjem mandatu intervencionistički reagirala kada god je trebalo. Tako ćemo i ubuduće. Već drugi tjedan zaredom smanjuju se maloprodajne cijene goriva, a bez naših zaštitnih mjera benzin i dizel bili bi po litri skuplji za oko dvije kune. Izvijestio sam i o odluci, donijetoj u skladu s našim dosljednim odnosom spram Ukrajine te s nedvosmislenom osudom vojne invazije, o reduciranju broja članova diplomatske misije Ruske Federacije u Zagrebu.

Nakon redovite sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

 

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Novo pojeftinjenje goriva

Izvijestili smo kolegice i kolege da će ovog utorka opet pojeftiniti goriva, to je drugi tjedan zaredom da im se smanjuju maloprodajne cijene. Benzin bi trebao koštati 11.98, dizel 12.43, a plavi dizel 8.54 kuna. Bez intervencije i zaštitnih mjera naše Vlade, goriva bi po litri bila skuplja za oko dvije kune.

Uspješne intervencionističke mjere

I u COVID krizi, koja je također pogađala cijeli svijet, pokazali smo da brinemo o očuvanju radnih mjesta, gospodarskom rastu i zaštiti standarda hrvatskih građana. 

Agresija na Ukrajinu, nažalost, utječe na globalne procese, na lance opskrbe i rast cijena. Hrvatska se suočava s onim s čime se suočavaju svijet i Europa. Vlada je u dosadašnjem mandatu intervencionistički reagirala kada god je trebalo. Tako ćemo i ubuduće.

Dosljedni odnos spram Ukrajine

Izvijestio sam i o današnjoj odluci Vlade RH, donesenoj u skladu s našim dosljednim odnosom spram Ukrajine te s nedvosmislenom osudom ruske agresije i neprihvatljive invazije, o reduciranju broja članova diplomatske misije Ruske Federacije u Zagrebu.

Kijev sam posjetio još početkom prosinca prošle godine, kod nas nije bilo dvoznačnih tvrdnji ili promjena stajališta. Svakodnevno pružamo potporu Ukrajini, nema sjednice Vlade da joj nismo dali neki oblik pomoći.

ZDS? Vrhovni sud treba ujednačiti praksu

Izjava brigadira Matka Raosa na obilježavanju 31. godišnjice osnutka IX. bojne HOS-a u Splitu bila je nepromišljena i neprimjerena, od nje se Ministarstvo hrvatskih branitelja još jučer ogradilo. To nije nikakav stav Vlade, ni bilo koga u Vladi.

Pozdrav "Za dom spremni" već sad je zabranjen, suprotan Ustavu i zakonu, no stvar je samo kako to primjenjuju pojedini sudovi. Na Vrhovnom je sudu da ujednači praksu.

O MOST-ovim mališanima

Rekonstrukcija? Danas o tome nismo razgovarali, kao ni o MOST-ovoj „inicijativi“ o opozivu trojice članova Vlade. Ako smatramo da treba - odgovorit ćemo im ovog tjedna iz Banskih dvora. Ako smatramo da ne treba - nećemo.

Intenziviranje ekonomskih odnosa RH i BiH

Od zbivanja u prošlom tjednu, osvrnuli smo se na Međunarodni gospodarski sajam u Mostaru, na kojem smo - uz sudjelovanje velikog broja hrvatskih kompanija - potvrdili intenziviranje ekonomskih odnosa između RH i BiH. Hrvatska je, naime, prvi vanjskotrgovinski partner BiH i drugi ulagač u tu zemlju.

I na taj način želimo poboljšati klimu između Hrvata i Bošnjaka, još jednom apeliramo na političke lidere u BiH da ulože dodatne napore kako bi se dogovorile pravedne izmjene izbornog zakona.