Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u Tuheljskim je Toplicama, gdje je bio panelist na konferenciji „Reformski potencijal – okvir za provedbu reformskih politika u Republici Hrvatskoj“ u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, kazao da se donošenjem paketa vodnih zakona otvorio prostor za integraciju vodnouslužnih područja s postojećih 190 poslužitelja na nekih 40-ak.

 

Naglasio je da je riječ o velikom zahvatu koji će imati svoje izazovne strane, ali i da je siguran da će se to odraditi kako treba. Dodao je da će se u slijedećih par mjeseci, integracijom vodouslužnih područja, kreirati nova slika Hrvatske po tom pitanju. Mišljenja je da će novi sustav profunkcionirati u prvoj polovici iduće godine. Kazao je da će taj novi sustav omogućiti za one dijelove sustava koji su bili na periferiji, odnosno za ono poslužitelje koji su financijski i kadrovski slabiji, integracijom s jačim poslužiteljima doći u priliku da mogu aplicirati na natječaje. Ćorić je na panelu spomenuo i projekte Aglomeracije kojih je trenutno, po njegovim riječima, 46 u provedbi ukupne vrijednosti oko 19 milijardi kuna.

 

– To definitivno veseli, ali i postavlja ogroman zadatak pred izvođače koji bi trebali u narednih nekoliko godina dovršiti te projekte – zaključio je ministar.

 

Četvrti panel imao je temu „Što donosi nova porezna reforma lokalnoj samoupravi“. Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu financija Republike Hrvatske, istaknuo je da su efekti porezne reforme u ostvarenim prihodima od poreza na dohodak bili u ukupnom povećanju od 18 %, odnosno za općine 34 %, gradove 24%, Grad Zagreb 4% i županije 28 %. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi od poreza na dohodak su veći od 10 milijardi kuna, odnosno 898 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Zrinušić je kazao i da je okidač za 4. krug porezne reforme, oslobađanje poreza na dohodak zaposlenih do 25 godina i polovice za one do 30 godina, problem demografije, te da se očekuje smanjenje prihoda od poreza očekuje na razini oko 800 milijuna kuna.

 

Uz veliki broj gradonačelnika i načelnika iz redova HDZ-a iz drugih županija na Konferenciji su bili gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, Oroslavja Emil Gredičak, načelnik Budinščine Radovan Hercigonja, Konjščine Mirko Krznar, Krapinskih Toplica Ernest Svažić, načelnica Lobora Ljubica Jembrih, načelnik Marije Bistrice Josip Milički, Mihovljana Zlatko Bartolić, Novog Golubovca Boris Tušek, Desinića Zvonko Škreblin te dva predsjednika općinskog vijeća, Antun Hrelja iz Kraljevca na Sutli i Zvonko Očić iz Krapinskih Toplica. Na Konferenciji je bio i član Skupštine Krapinsko-zagorske županije Ivan Hren.

 

U hotelu „Terme Tuhelj” u Tuheljskim Toplicama okupljanje se nastavlja velikim skupom Alumnista Političke akademije u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i ravnatelja Zaklade Srećka Prusine. Skupu će nazočiti i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, premijer Andrej Plenković. Bit će riječi o Europskoj monetarnoj uniji, smjeni generacija, odgovorima demokršćanstva danas na lijevi i desni populizam, a upriličit će se i svečana dodjela uvjerenja o završenom programu koje će polaznicima Političke akademije uručiti premijer Plenković.