Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u srijedu je u Srednjoj školi u Krapini organiziralo svečanost dodjele prvih ugovora o stipendiranju i naukovanju učenicima i obrtnicima s područja Krapinsko-zagorske županije, temeljem provedenih natječaja „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanja“ i „Naukovanje u obrtničkim zanimanjima“.

U sklopu programa „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA ll“ uručena su 104 ugovora o stipendiranju i to za zanimanja: automehatroničar, autolakirer, bravar, elektroinstalater i elektromehaničar, te 9 ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima, namijenjenih poduzetnicima, odnosno mentorima stipendista.

 

Ministar gospodarstva Darko Horvat naglasio je da u ovoj školskoj godini imamo gotovo tisuću djece više upisano.

– 4200 stipendijskih ugovora povećano je gotovo 100 posto u odnosu na prošlu godinu. To znači lakši procesu u sustavu srednjeg strukovnog obrazovanja za 4200 učenika i njihovih roditelja – naglasio je Horvat te nastavio da je za stipendiranje i naukovanje u dvije školske godine osigurano više od 250 milijuna kuna od čega je veliki dio namijenjen poduzetnicima koji primaju djecu na praktični dio izobraze.

– Sinergijski efekt stipendija plus povrat velikog dijela naknade koji poduzetnici mogu dati učeniku dovodi nas do situacije da već u ovoj školskoj godini učenik u sustavu srednjeg strukovnog obrazovanja može dobiti naknadu u visini definirane minimalne plaće – dodao je Horvat.

 

Saborski zastupnik Žarko Tušek naglasio je da je jedna ozbiljna mjera Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva rada, a inicirana od strane Ministarstva gospodarstva, zaživjela je na području Krapinsko-zagorske županije.

– Više od 200 naših mladih dobilo je stipendijske ugovore kojima će s 1500 kuna biti potpomognuto njihovo obrazovanje u deficitarnim zanimanjima. Uz to, dio gospodarstvenika koji također koriste pomoć sredstava Ministarstva gospodarstva, a u smislu naukovanja te iste djece, dobit će određeni dio pomoći. Ovo je jedan paket mjera kako bismo ojačali tržište rada u segmentu majstorstva, u segmentu struke, toliko važno za Hrvatsko zagorje kao obrtnički i poduzetnički kraj u cijelosti. 1500 kuna mjesečno plus stimulacija koja može doći od poslodavca, gotovo da djecu u srednjoj školi, za strukovna zanimanja, dovodi do razine minimalne plaće – rekao je Tušek.

 

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić rekao je da je najvažnije zadovoljstvo učenika i roditelja jer je riječ o, ako se gleda šira slika, jednoj od najjačih demografskih mjera.

– Želimo građanima pokazati da ova Vlada i ovo Ministarstvo kroz niz mjera nastoji osigurati uvjete za egzistenciju u ovim krajevima i kreirati bolji i kvalitetniji život svima nama – naglasio je Antonić.

 

Predsjednik Hrvatskeo obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da je ova Vlada prešla s riječi na djela te učenicima poručio: „Sve što radite, radite za sebe. Sve što naučite, nosit ćete cijeli život sa sobom. U životu vam mogu uzeti sve, sva materijalna dobra, ali nikada vam ne mogu uzeti to što ste naučili. Ne možemo opstati ako nema struke.“

Davor Pleško, predsjendik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, dodao je da ovo jako puno znači za obrtništvo u cjelini.

– Obrtništvo je to koje trenutno trpi najveće štete što se tiče radne snage i nama je u cilju da imamo čim više obrtničkih zanimanja u školovanju. Ovo nije samo inicijativa Ministarstva, mi to radimo već dugi niz godina kao Obrtnička komora. Pokrenuli smo prezentaciju obrtničkih zanimanja u našoj županiji. Ovo je nastavak na sve one mjere koje lokalna samouprava radi za stipendiranje – kazao je Pleško.

 

Učenicima Srednje škole u Krapini uručene su 104 stipendije, dok je za područje Krapinsko-zagorske županije ukupno 275 stipendija u iznosu od 4.950.000 kuna te 34 potpore poduzetnicima i obrtnicima koji izvode naukovanje u ukupnom iznosu od 2.023.526,24 kuna.