Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak je posjetila Krapinsko-zagorsku županiju te u društvu aktualnog načelnika Općine Krapinske Toplice i HDZ-ovog kandidata za župana Ernesta Svažića, kandidatkinje za zamjenicu župana Ane Kruhak i državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka, obišla nekoliko zagorskih općina.

Obilazak je započela u Zlataru, posjetom OPG-u Mladić. Izrazila je zadovoljstvo što je dobila priliku uvjeriti se u radišnost i sposobnost ovdašnjih ljudi, ali je saslušala i probleme s kojima su suočeni poljoprivredni proizvođači.

-  Iako činimo mnogo toga kako bi im pomogli, naši su poljoprivrednici i dalje suočeni s određenim problemima od kojih su neki vezani uz evidencije, upise, korištenje zemljišta, rast cijena stočne hrane. Mislim da su i Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada, uz strukturne mjere koje se već nekoliko godina ozbiljno rade, pokazali da znaju reagirati na krizu. Imali smo desetke i desetke različitih mjera koje su u resoru poljoprivrede i ribarstva, pored onih generalnih mjera najznačajnijih i najizdašnijih koje su se odnosile na zapošljavanje, ovdje dodatno u okviru rada Ministarstva poljoprivrede i uz pregovore nas i Europske komisije iznosili nešto više od milijardu kuna – kazala je Vučković.

Poljoprivrednici koji su iz Ministarstva poljoprivrede u prethodnom razdoblju povukli znatna sredstva, mogu se i u narednom razdoblju nadati potpori, kazala je ministrica dodavši da je za sektor poljoprivrede osigurano otprilike 5 milijardi eura.

- Detaljan okvir još uvijek nije izrađen, s obzirom da nije dogovorena u konačnici ni potpuna zajednička poljoprivredna politika, odnosno konačni reformski paket, ali ono što valja istaknuti je da su Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada, koji su imali tu zahtjevnu zadaću u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom, osigurali prijelaznu uredbu kojom se omogućio kontinuitet financiranja, a ne prekidanje investicija i izravnih plaćanja – rekla je ministrica.

Svažić je istaknuo da su se zajedno s ministricom ovim obilaskom poljoprivrednih proizvođača imali priliku na terenu se uvjeriti koliko zagorskim poljoprivrednicima znače mjere koje se provode kroz Ministarstvo poljoprivrede, a isto su toliko važne za jedinice lokalne samouprave.

- Važne su i mjere podrške razvoju infrastrukture, dakle mjere koje nisu direktno vezane uz poljoprivredu, ali su vezane uz život u ruralnom području. Veselimo se skorom raspisivanju natječaja na koji ćemo moći prijaviti razvoj tržnica, što je i dio mog  programa „Razvoj zagorskih seljačkih tržnica” i očekujem da će ove godine takav natječaj biti raspisan -istaknuo je Svažić.

 

Nakon Zlatara, ministrica Vučković posjetila je Općinu Mihovljan te u društvu aktualnog načelnika i HDZ-ovog kandidata za novi mandat na toj funkciji Zlatka Bartolića obišla dječji vrtić čija je izgradnja pred završetkom. Jedan je to od ukupno 17 dječjih vrtića koji se grade ili su već izgrađeni na području Krapinsko-zagorske županije zahvaljujući mjerama Programa ruralnog razvoja kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede.

- Ne samo dječji vrtići. Tu su i društveni domovi, vatrogasni domovi, sportsko-rekreacijska infrastruktura, također 18 nerazvrstanih cesta koje vrlo često pomažu da se dođe do poljoprivrednih površina. Zašto mi to radimo? Svakako, najviše smo fokusirani na porast hrvatske proizvodnje, na održavanje kvalitete koja je neupitna, ali na porast količina, na raspored produktivnosti, na jačanje konkurentnosti našeg prehrambenog lanca i povezivanje svih u prehrambenom lancu. No ono što također radimo, što je treći stup,  to je jedna posebna zadaća održati vitalne ruralne zajednice – kazala je Vučković i dodala:

- Da bismo uspjeli u toj zadaći koja nije laka, s obzirom na različite trendove koji nisu samo posebni za Hrvatsku, moramo najprije uložiti u temeljnu infrastrukturu, pružanje temeljnih usluga poput ovih koje sam spomenula, a zatim u idućem proračunskom razdoblju stvarati pametna hrvatska sela s nadogradnjom još nekih novih, inovativnijih, atraktivnijih oblika infratsrukture za mlade ljude, ali dječji vrtići su zasad na prvom mjestu i gradimo ih gotovo 200 po cijeloj Hrvatskoj.

Ministrica Vučković posjetila je i općinu Konjščina, gdje ju je dočekao sadašnji i kandidat za budućeg općinskog načelnika Mirko Krznar, a pridružio joj se i aktualni načelnik i kandidat za još jedan mandat na čelu Općine Novi Golubovec Boris Tušek.

Vučković je posjetila i općinu Desinić te obišla rodnu kuću Đure Prejca, mini mljekaru Veronika i OPG Sporiš, nakon čega se u Tuhlju susrela sa zagorskim poljoprivrednicima.

 

Tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji Vučković je pružila svesrdnu podršku kandidatima HDZ-a koji se natječu na predstojećim lokalnim izborima za čelna mjesta u zagorskim gradovima, općinama, ali i kandidatu za župana Krapinsko-zagorske županije.

 

- Dajem snažnu podršku Ernestu Svažiću i svim kandidatima HDZ-a. Treba reći da smo se u mandatu ove Vlade koju vodi premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković suočili s mnogobrojnim poteškoćama od kojih su neke doista bile nepredvidive, no unatoč tome, imamo značajan porast broja osiguranika, porast prosječnih plaća za više od tisuću kuna, porast prosječnih mirovina, porast minimalnih mirovina još više nego prosječnih. Imali smo do pojave ove pandemije snažno smanjivanje javnog duga, stvaramo stabilan makroekonomski okvir, izvanredno koristimo sredstva Europske unije. Što god tko govorio, treba reći ono što je vezano uz Program ruralnog razvoja, a on je danas ugovoren na razini od 93 posto, isplaćeno gotovo 75 posto. Osim toga, Operativni program konkurentnost i kohezija kojim upravlja Ministarstvo regionalnog razvoja, a kao operativna struktura sudjeluju brojna druga ministarstva, ugovoren je na razini preko 120 posto – zaključila je ministrica.