HDZ je bio suzdržan kod izmjena proračuna Krapinsko-zagorske županije jer smatra da se zbog ovih manjih izmjena nepotrebno troše županijski resursi i vrijeme, a i dobivene neodređene informacije ne mogu biti temelj za odluku o proračunu.

HDZ-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Krapinsko-zagorske županije Vladimir Pleško prve ovogodišnje izmjene proračuna opisao je kao jedan od rijetkih primjera da se manje izmjene proračuna rade vrlo rano na početku godine.

– Mnoge točke mogle su praktički ostati nepromijenjene do sredine godine kad se rade veće izmjene proračuna. Smatramo da je ovo jednim dijelom bespotrebno trošenje resursa i vremena djelatnika Županije. One najbitnije dvije-tri stavke proračuna koje su se trebale promijeniti radi novonastalih prilika u dijelu raspisivanja natječaja, moglo se napraviti s točkastim izmjenama, u dvije rečenice, bez velikih zadiranja u birokraciju, pompoznih izmjena, jer su sredstva ionako bila predviđena različitim stavkama – kazao je Pleško.

 

HDZ je nezadovoljan i županovim pojašnjenima mogućnosti novih izmjena proračuna.

– Župan je rekao da je, zbog različitih situacija koje on trenutno ne može procijeniti, moguće da će biti i različitih rebalansa proračuna. Kad dobijete neodređenu informaciju, ne možete biti za donošenje takvog proračuna. Podsjećam da smo iz više razloga suzdržani bili i kod samog donošenja županijskog proračuna prošle godine – dodao je Pleško.

Punjenje proračuna Krapinsko-zagorske županije ovisi i o trenutno nestabilnoj situaciji.

– Prihodi poduzetnika i gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije ovise o novonastaloj situaciji. Nije tu samo pitanje rata u Ukrajini, nego i energetske nesigurnosti u Hrvatskoj. U jednom dijelu, zbog prijašnjih odluka, ne sadašnje i prijašnjih vlada, već više desetljeća, mi svoju energetsku neovisnost nismo uspostavili i zbog toga već sada dolazi do velikih problema u gospodarstvu s obzirom na plaćanje energenata. Novonastala situacija po pitanju Ukrajine i nemogućnosti nabave sirovina ili repromaterijala s područja koja su zahvaćena ratom, ili zbog embarga prema Rusiji, vrlo će značajno utjecati na nemogućnost poštivanja ugovora koja imaju naši poduzetnici sa svojim kupcima. U tom dijelu se u nekim granama proizvodnje može očekivati 20-30 % pad prihoda, a onda i pad dobiti te posljedično i prihodi proračuna – naglasio je HDZ-ov županijski vijećnik.

 

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine bilo je i izvješće o radu župana u drugoj polovici prošle godine, još jedan dokument koji je trebao biti transparentniji i pregledniji.

– Proračun je u stilu proklamiranja naše županije – bajke na dlanu i ovaj puta bajka je Trnoružica. U šumi svih danih izvješća za protekli period bili smo u nemogućnosti vidjeti one najbolje stvari koje su se odvijale u zadnjih šest mjeseci. To je bio naš osnovni prigovor – da se malo transparentnije, malo preglednije rade ta izvješća. S druge strane, prema zakonu, župan ima pravo donijeti izvješće kako želi. Mi smo ga htjeli uputiti da zbog preglednosti i brzine to izvješće bude malo kvalitetnije izrađeno – rekao je Pleško.

– Što se tiče samog djelovanja župana, mi možemo komentirati, a ocjenu će za tri godine donijeti građani Krapinsko-zagorske županije, kada će odlučivati ima li on dalje povjerenje ili ne – zaključio je HDZ-ov vijećnik Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije.