PPVRH Tomo Medved na 149. sjednici Vlade RH: „Naš sveobuhvatni, snažni, solidarni i pravedni paket zaštitnih mjera pratit će posebni porez na ekstraprofit. Uvest ćemo ga do kraja godine kako bi svi dionici dali svoj doprinos u ovoj globalnoj krizi, a ne kako bi u njoj dodatno zarađivali. * Prosvjed je demokratsko pravo i legitimni čin izražavanja nezadovoljstva, ali širenje mržnje, nasilje, izazivanje kaosa, rušenje institucija - to je neprihvatljivo!“. Uoči sjednice, uručeni su novi ugovori iz Programa „Zaželi“, koji će omogućiti zapošljavanje više od 1.200 žena.

Jeftiniji i ukapljeni naftni plin

Govoreći o novom pojeftinjenju goriva, Medved je podsjetio da je Vlada ponovno, na telefonskoj sjednici 12. rujna, donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prvi put se uredbom definirala i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP) na način da je marža za spremnike ograničena na 2.80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena plina ograničena na 13.94 kune po kilogramu.

Snažan, pravedan i sveobuhvatan paket

Što se tiče 21 milijardu kuna vrijednog paketa mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, koji je Vlada donijela prošlog tjedna, iznova je naglasio da će cijena plina za kućanstva ostati ista do 1. travnja, a za gospodarstvo se traži cjelovito rješenje na europskoj razini.

Uvedeno je o ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, čime je potrošačka košarica pojeftinila za 30 posto. Ujedno, povećan je iznos socijalnih naknada, umirovljenici će dobiti jednokratnu naknadu (energetski dodatak), uvedene su potpore za nezaposlene te za zapošljavanje žena. Za korisnike dječjeg doplatka predviđena je isplata posebnog novčanog primanja, a tu su i potpore studentima, poljoprivrednicima i ribarima. „Novi paket mjera karakteriziraju tri elementa koja smo već naglašavali - snažan je, pravedan i sveobuhvatan. Pratit će ga i posebni porez na ekstraprofit, koji će se uvesti do kraja godine kako bi svi dionici dali svoj doprinos u ovoj globalnoj krizi, a ne na njoj dodatno zarađivali“ - još je poručio potpredsjednik Medved o toj temi.