Vlada RH-a predstavila je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena kako na području cijele Hrvatske tako i Krapinsko-zagorske županije. Ovime je Vlada nastavila kontinuitet politike kojom je odgovorno i učinkovito odgovarala na sve vrste krize počevši od koronakrize, preko rata u Ukrajini te prošlogodišnjeg rasta cijene energenata, a koji je samo na području Krapinsko-zagorske županije sačuvao na tisuće radnih mjesta ali i olakšao brojnim domaćinstvima. da lakše financijski prebrode spomenute krize.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predstavljen-peti-antiinflacijski-paket-mje...

Novi paket mjera koji se odnosi na sljedećih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojećih 551 milijun eura koliko je ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koji su na snazi ​​godinu dana. U sklopu novoga paketa mjera, od 1.listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna eura - pojasnio je saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Zoran Gregurović dodajući kako cijena električne energije za građane, javne ustanove, županije, gradove, općine, škole, vrtiće, bolnice, domove za starije i nemoćne, vjerske zajednice i druge institucije, ali i za srednje i malo poduzetništvo, ostaje ista. 

Što se tiče građana, odnosno pojedinih skupina, paket sadrži i mjere za najugroženije građane – umirovljenike, nezaposlene, obitelji s djecom koje su korisnici dječjeg doplatka – kojima će se osigurati jednokratna pomoć za prevladavanje krize i inflacijskih pritisaka.

-Što se tiče iste cijene električne energije za kućanstvo ostaje ista s time da je polugodišnji prag povišen s 2.500 kilovat sati na 3.000 kilovat sati. Za kućanstva to konkretno znači da mogu trošiti više struje po povoljnijoj cijeni - dodatno je pojasnio saborski zastupnik. Cijene struje za javni i neprofitni sektor te malo i srednje poduzetništvo ostaje ista dok za velike gospodarske subjekte nema subvencioniranja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne.

 

Ono što je važna vijest za umirovljenike, pa tako i za naše sugrađane treće životne dobi u Krapinsko-zagorskoj županiji da je, za ukupno 720 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj, osigurano 72 milijuna eura jednokratne naknade. Umirovljenicima s mirovinom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima koji imaju od 300 do 435 eura dobit će 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada iznosit će 60 eura. . - pojasnio je Gregurović. 

Kao bitno saborski zastupnik ističe i mjeru kojom Vlada ograničava cijene za 30 osnovnih proizvoda. Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa. 

-Kada se u obzir uzme ograničena cijena dodatnih proizvoda, kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novim cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura - zaključio je Gregurović te podsjetio na mjeru jednokratne novčane naknade od 150 eura za ugrožene kupce energenata i nezaposlene branitelje.

Na kraju tu je i mjera koja se odnosi na nezaposlene osobe, a riječ je o isplati jednokratne novčane naknade od 100 eura za 73.000 nezaposlenih osoba. Dodao je da ova mjera ukupno iznosi 7,3 milijuna eura. S obzirom na brojne vremenske nepogode koje su ove godine zadesile Hrvatsko zagorje poljoprivrednicima dobro će doći mjera odnosno potpora za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda.

-Cilj mjera je pomoći većem broju poljoprivrednika u ublažavanju prirodnih posljedica nepogoda nastalih u ovoj godini i obuhvatiti štetu od poplava, tuče, mraza, olujnog nevremena, požara - završio je saborski zastupnik Gregurović.