Povodom obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice i stvaratelja temelja današnje suvremene i neovisne Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije predvođeno predsjednikom Zoranom Gregurovićem i glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem u petak je položilo vijenac i zapalilo svijeće ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

 

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Zoran Gregurović naglasio je kako ovom prilikom odaju počast dr. Franji Tuđmanu kao čovjeku, prvom predsjedniku moderne hrvatske države i utemeljitelju HDZ-a te njegovom doprinosu u stvaranju neovisne Republike Hrvatske.

- Došli smo odati počast državniku najzaslužnijem za stvaranje suvremene i samostalne Republike Hrvatske. Svake godine ovdje se okuplja velik broj građana koji shvaćaju sve ono što nam je prvi hrvatski predsjednik ostavio u nasljeđe, a to je prije svega naša slobodna i neovisna Republika Hrvatska. Zbog toga se ovom prilikom prisjećamo i svih naših poginulih i preminulih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote na oltar domovine – poručio je Gregurović.

Čelni čovjek krapinsko – zagorskog HDZ-a dodao je kako je dr. Tuđman vodio Hrvatsku u ključnim trenucima naše povijesti.

- Doktor Tuđman borio se za stvaranje hrvatske države od samih početaka, a zahvaljujući njegovoj želji, volji, emociji i inicijativi, danas ju i imamo i na tome mu moramo biti vječno zahvalni. Kako bismo mu vratili dug nastavljamo raditi na dobrobit svih naših građana i graditi Hrvatsku kao zemlju bolje, prosperitetnije i kvalitetnije budućnosti – zaključio je Gregurović.

 

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić istaknuo je da je Hrvatska demokratska zajednica jedna od najvećih stranaka u Hrvatskoj i kao takva s dužnim se štovanjem prisjeća svih djela koje je dr. Tuđman učinio za hrvatsku državu.

- Njegova sposobnost apsorpcije, implementacije svih društvenih kategorija koje su bile bitne i zahvaljujući hrvatskim braniteljima i dionicima tadašnjeg društva doveli su do toga da danas imamo suvremenu Hrvatsku kojoj je on bio na čelu, predvodnik trendova koji su u tom trenutku bili bitni za hrvatski narod – rekao je Katičić.

Dodao je da će HDZ obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana obilježiti  skladu s vremenom i s uvjetima u kojima živimo.

- Organizirali smo se u manje skupine, ali obilježavamo obljetnicu na dostojan način. Predsjedništvo i uže rukovodstvo su danas na Mirogoju, a meni i dijelu političkog vodstva je pripala čast da s lokalnom zajednicom budem na mjestu njegova rođenja ovdje u Trgovišću – rekao je Katičić dodavši da će i Utemeljitelji i sve druge organizacije stranke na primjeren način obilježiti uspomenu na prvog hrvatskog predsjednika