Obrt „Josip Pleško” koji se bavi proizvodnjom i trgovinom metalnih proizvoda, uspješno je završio dvogodišnju provedbu projekta „Jačanje konkurentnosti kroz podizanje tehnološkog nivoa“ koji se provodi s ciljem poboljšanog rasta i razvoja malog i srednjeg poduzetništva na domaćim i stranim tržištima.
 
Završna konferencija projekta kojoj su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, prvi na listi u 3. izbornoj jedinici Žarko Tušek te predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec, održana je u utorak u Gubaševom u Zaboku.
 
Ukupna vrijednost projekta je oko 16,5 milijuna kuna, od čega je gotovo 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije.
 
Davor Pleško, vlasnik obrta, pokazao je nove strojeve, tehnologije i novo opremljeni laboratorij.
 
- Ovime je zaokružen jedan dio proizvodnje, ono što nam je dosad nedostajalo, a što bismo mogli dobro unovčiti i prodati na europskom tržištu. Opterećeni smo koronavirusom i svjetskom recesijom, i nadam se da ćemo uspjeti barem dio plana odraditi, a ako ne, onda ćemo nastaviti forsirati kad se situacija popravi – rekao je Pleško dodavši kako je cilj povećati izvoz za 20% te zaposliti 20 novih radnika.
 
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić naglasio je da je projekt obrta Josip Pleško svijetli primjer kako se postiže veća produktivnost i konkurentnost na vrlo zahtjevnom tržištu.
 
- Pleško je i sam naglasio da su njima glavno tržište Njemačka, Austrija i Italija i upravo formiranje takvih programa kod nas u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta omogućava ciljanoj skupini proizvodnih firmi da se prijavljuju i realiziraju projekte – rekao je Antonić najavivši nove natječaje:
 
- Za sljedeće razdoblje najavljujem da već pripremamo programe za natječaje na području industrije 4.0., natječaj koji više neće toliko usmjeren u izgradnju zgrada i hala, nego više u tehnologiju,
 
digitalizaciju poslovanja, robotizaciju, automatizaciju, što bi trebalo još više povećati konkurentnost i omogućiti otvaranje kvalitetnih radnih mjesta uz veće plaće – naglasio je Antonić.
 
Prvi na listi u 3. izbornoj jedinici Žarko Tušek čestitao je obitelji Pleško koja vrijedno gradi poslovni kutak svojim radom i radom svojih zaposlenika.
 
- Uz podršku Vlade RH, potporne mjere Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te agencije HAMAG BICRO, obrt „Josip Pleško” ostvaruje vrhunske rezultate. Drago mi je što smo u mandatu aktualne Vlade podigli korištenje europskih sredstava na 94% i što smo samo kroz omotnicu u gospodarstvu na području Krapisnko-zagorske županije investirali gotovo 250 milijuna kuna potpornih mjera i poticaja – rekao je Tušek.
 
Dodao je kako je Hrvatskoj u narednom razdoblju na raspolaganju poseban paket koji je dogovorila Vlada Andreja Plenkovića od 10 milijardi eura, kao i nova omotnica od gotovo 12 milijardi eura.
 
- Riječ je o gotovo 22 milijarde eura direktnih investicija i potpora za cijelu Hrvatsku. Iz tog razloga govorimo o otvaranju novih 5000 radnih mjesta, s obzirom na to da smo u sadašnjem okviru uspjeli stvoriti oko 3600, a s potporama koje su više puta veće, očekujem da bi zamašnjak ekonomskog razvoja mogao biti još veći – naglasio je Tušek.
 
Predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec kazao je kako na razini Hrvatske možemo govoriti o 12,5 milijardi pokrenutih investicija preko agencije, što kroz sustav bespovratnih potpora, što kroz sustav kreditiranja koji HAMAG BICRO intenzivno provodi u zadnje četiri godine.
 

- Što se tiče KZŽ, riječ je o 400 milijuna kuna investicija osobito u sektor proizvodnje prerađivačke industrije. Uspjeli smo stvoriti uvjete za nova radna mjesta, na području ove županije preko 600 – rekao je Vrbanec te pozvao poduzetnike da prate natječaje, kako ove koji su sada otvoreni, tako i one koji će se otvarati na jesen jer je na raspolaganju preko 21 milijarda eura sredstava Europske unije.