U petak je u Festivalskoj dvorani u Krapini održano 23. izdanje Zagorskog glazbenog festivala „Krijesnica”. Riječ je o festivalu koji više od dva desetljeća njeguje kajkavštinu u glazbenom obliku i zastupa sve vidove glazbenog stvaralaštva Hrvatskog zagorja.

 Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Žarko Tušek, u svom je pozdravnom govoru naglasio kako mu je posebna čast i zadovoljstvo biti zajedno s nekadašnjim kolegama na Festivalu u svom rodnom gradu, budući da je i sam radio na radiju Hrvatsko zagorje Krapina, organizatoru Festivala. U ime predsjednika Hrvatskog sabora, koji je godinama pokrovitelj jednog od najstarijih glazbenih festivala na području Hrvatskog zagorja, pa i šire, uputio je čestitke organizatorima.

 

– Iskrene čestitke organizatorima, na čelu s direktoricom radija, a velike čestitke upućujem i svim stvarateljima, mogu reći također mojim dragim kolegama, budući da se i sam osjećam dijelom glazbene obitelji. Naravno, čestitam i svim izvođačima i autorima glazbe i tekstova, a volim uvijek posebno naglasiti i ljude koji su u sjeni cijele te priče – to su aranžeri, producenti, ljudi u studijima koji rade i bez kojih ta glazbena scena ne može funkcionirati, a kojih se možda na samim događajima nitko ne sjeti jer nisu toliko eksponirani prema javnosti – kazao je Tušek te naglasio da je Zagorski glazbeni festival „Krijesnica” jedan od ključnih događaja u kulturnoj godini Krapinsko-zagorske županije, u kontekstu promocije kajkavske kulture, jezika, glazbene tradicije, svega onoga što Hrvatsko zagorje čini toliko bogatim i toliko posebnim.

– Imamo se čime pohvaliti jer su naša kultura, tradicija i baština uistinu impresivne. Želim da se pjesme lijepo „vrte” i dopru do što većeg broja slušatelja, da nas potaknu na promišljanje o vrijednostima našega kraja i naše tradicije, da se sljedeće godine ovdje okupimo u još većem broju, s još ljepšim pjesmama – poručio je Tušek.

 

Kao i svake godine dosad, „Krijesnicu” su uveličali stalni vokalni sastavi poput poznatih Faringaša, ali i brojni solisti. Festival je ujedno i prilika za mlade pjevače koji svojim debitantskim nastupima otvaraju put u glazbeni svijet.

Nastupili su: Kavaliri, Andrija Kos, Srečko Blažičko, Rajko Suhodolčan, AKUD Žensko kazalište Gornje Jesenje, Siniša Belošević, Ansambl Zlatnik i Vokalni ansambl Zlatne godine, Tvrtko Stipić, Etno Duo Goga i Željko, Miljenko Golub, Zlatko Deveničar, Kirjales, VS Lire i TS KUD Đurmanec, Veronika Jambrek, Nikolina Fišter, Kvartet Stubaki, Faringaši, Andreja Boltek i TS Krijesnice, Ratkajke, Irena Grden i Krunoslav Kralj.