PVRH Andrej Plenković na 80. sjednici Vlade RH: S obzirom na rast cijena goriva na globalnom tržištu, u cilju smanjenja učinaka na hrvatsko gospodarstvo i standard naših građana iskoristili smo mogućnost koju daje Zakon o naftnim derivatima - donijeli smo uredbu kojom će se, za početak, na 30 dana ograničiti najviše maloprodajne cijene goriva. Što se tiče novog Zakona o obnovi, danas ga upućujemo u saborsku proceduru. Izmjenama će se pojednostaviti i ubrzati proces, a nijedan u potresu pogođeni sugrađanin više neće morati sufinancirati konstrukcijsku obnovu u udjelu od 20%.

 

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme, a najavio je i izmjene Zakona o obnovi.

Istaknuo je da Vlada danas donosi Uredbu vezanu uz članak 9. stavak 2. Zakona o naftnim derivatima. Pojasnio je da Vlada ima mogućnost uredbom urediti maksimalnu cijenu motornog benzina i dizelskog goriva:

- Uzimajući u obzir ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu gospodarsku aktivnost i standard naših građana, s ciljem neometanog nastavka oporavka naše zemlje nakon krize odlučili smo iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene motornog benzina i dizelskog goriva. Stoga će Vlada danas donijeti Uredbu kojom se cijena motornog benzina ograničava na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva na 11 kuna.

Dodao je da će Vlada analizirati sve što će se zbivati na svjetskom i regionalnim tržištima te po potrebi dodatno reagirati.

Ubrzavamo i olakšavamo obnovu!

Druga važna točka današnje sjednice - napomenuo je Andrej Plenković - jest Prijedlog izmjena Zakona o obnovi, koje se donose s ciljem pojednostavljenja procesa i ubrzanja donošenja odluka, ali i rasterećenja u potresu pogođenih sugrađana:

- Nitko više neće morati sufinancirati konstrukcijsku obnovu u udjelu od 20%. Na području Grada Zagreba država na sebe uzima 80% troška, a Grad 20%, dok će na područjima na kojima je proglašena katastrofa država financirati, kako smo još prije odlučili, 100% troška konstrukcijske obnove. Niz je elemenata kojima ćemo poboljšati Zakon i riješiti sva uska grla koja su identificirana.

Naglasio je da se izmjenama Zakona posebno inzistira na antikorupcijskim mjerama koje će dodatno biti propisane Pravilnikom, kao i na redovitim izvješćima o dinamici obnove.