Općina i Župa Petrovsko danas, na blagdan svetog Petra i Pavla, slave svoj dana, a tim je povodom održana svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Vijeća Željko Vučilovski poručivši da ga veseli činjenica da su na razini općine postavili temelje za buduću suradnju sa susjedima, posebno s Gradom Krapinom, u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva i razvoja cijelog područja, dodajući da vjeruje da će se suradnja i prijateljski odnosi razvijati i dalje na sveukupno zadovoljstvo, a zatim je riječ prepustio načelniku Stjepanu Krklecu koji je istaknuo da se u proteklih godinu dana, Općina prijavljivala na javne pozive ministarstava, ističući prijavu na pozive Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva gospodarstva. Kazao je načelnik Krklec kako se radilo na sanaciji nerazvrstanih cesta, rješavanju problema javne rasvjete, s kojim se i dalje za pojedina naselja i zaseoke suočavaju, zatvorena je financijska konstrukcija za izgradnju nerazvrstane ceste NC1, a odrađene su i određene aktivnosti s Gradom Krapina.

– U ovoj godini, izvršili smo radove u Brezovici Petrovskoj, dionica Lajna, u Donjem Rovnu i Gredencu gdje je bilo potrebno to izvršiti zbog klizišta, koja u jednom dijelu makadamske ceste stvaraju određene probleme. Nastavilo se s aktivnostima koje su vezane za proširenje, nasipavanje kamenog materijala mostenih dionica. Uspjeli smo izgraditi 20 kvadrata cjevovoda u zaseoku Šereki i na relaciji Kraljeci -Hrestaki. Vrše se radovi na izgradnji temeljnih stupova za montiranje sprava za dječje igralište, Posloni Gornji, Škola Slatina, Planinarski dom i Stara Ves. U suradnji s osnovnom školom, igralište Područne škole Slatina prijavljeno na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u programu “Ulaganja u zajednicu“. - kazao je načelnik Stjepan Krklec.

 

 

U ime čelnika zagorskih jedinica lokalne samouprave govorio je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako je vidljiv napredak koji je općina postigla kroz godine: 

S obzirom na to da vučem korijene odavde, kao manji sam često bio ovdje pa sada mogu vidjeti kako se i što se s godinama promijenilo. Kada se vratim u te stare dane, neke stvari koje sada imamo u svim našim mjestima uzimamo zdravo za gotovo i brzo zaboravimo kako je teško bilo do njih doći i kako ih je bilo teško realizirati. Dok sam slušao načelnika, moram priznati da je bio jako skroman s obzirom na sve što je napravljeno. U Krapinsko – zagorskoj županiji postoje općine koje su puno veće i općine koje raspolažu s puno više novca od Petrovskog, ali mi smo se zajedno, bivša općina Krapina, prijavili na projekt, jedini smo prošli u županiji, pa će i na taj način općina Petrovsko stati uz bok najmodernijim i najrazvijenijim općinama i gradovima, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, jer do konca iduće godine treba biti realiziran projekt vrijedan 60 milijuna kuna koji će omogućiti svim stanovnicima bivše općine Krapina pristup širokopojasnom internetu nove generacije. Projekt uskoro kreće u realizaciju i treba biti u konačnici realiziran do konca 2023. godine. Također, zajednički smo napravili i pokrenuli i neke druge stvari. Nedavno smo predali prijavnicu za zajednički vrtić, Grad Krapina je nositelj, a Općina Petrovsko kao partner. Nadamo se da ćemo proći na projektu jer će on zasigurno olakšati život mnogima s područja općine koji zbog posla gravitiraju prema Krapini. Petrovsko je, smatram, općina koja ima zaista ogroman potencijal. Zajednički ćemo se dodatno razvijati kroz sve ono što nam je zajedničko jer kao pojedinci možemo vrlo malo. Ako nastupamo zajednički, napravit ćemo mnogo više i mnogo bolje.

 

Na svečanoj sjednici bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Žarko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Zdravko Tušek, načelnik Općine Jesenje Dario Cvrtila, načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević.

Načelnik Krklec i predsjednik Vijeća Vučilovski uručili su priznanja Općine nagrađenim pojedincima i društvima. Povelja je, za značajan dugogodišnji doprinos razvoju općine, posthumno dodijeljena Ivanu Šanjugu – preuzeli su je članovi njegove obitelji. Zahvalnice su dodijeljene obrtu “In memoriam“, Mirku Poslončecu, Nogometnom klubu Petrovsko, Društvu “Naša djeca“ Petrovsko, Josipu Belačiću, Daliboru Strabiću, Kreši Šereku, Željku Vučilovskom i Đurđi Križnik.