U hotelu Esplanade u Zagrebu u tijeku je 14. festival vina i kulinarstva - VINOcom 2019, dvodnevna manifestacija koja je okupila više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira i slatkih delicija, a uz prezentaciju vina, održavaju se i eno-gastro prezentacije za sommeliere, ugostitelje i trgovce.

Okupljene je pozdravio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek.

„Vama vinarima i vinogradarima koji mukotrpno radite kako bi nam priredili fantastične rezultate, fantastično vino, prenosim pozdrave premijera Plenkovića i ministrice Vučković i zahvaljujem vam što proizvodite vino koje je na ponos svima nama, ne samo  Ministarstvu poljoprivrede, već posebice hrvatskome narodu. Čestitam i svima onima koji podupiru ovu manifestaciju, ovaj sjajan događaj koji njeguje i kulturu pijenja vina i kulturu hrane, a na kraju krajeva promociju hrvatskog vina, ne samo na našim, već i na tržištima izvan Lijepe naše”, kazao je Tušek naglasivši da hrvatska Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem ulaže napore kako bi vinogradarstvo i vinarstvo bili što uspješniji.

„Vlada je unatrag nekoliko godina učinila značajne iskorake kako bi globalno gospodarsko okruženje bilo pozitivno i kako bi upravo vi vinogradari i vinari imali bolje okruženje za poslovanje. Tu je, naravno i mnogo toga na čemu radi Ministarstvo poljoprivrede – govorili smo ovdje i o novom Zakonu o vinu koji je nastao uz komunikaciju sa sektorom te administrativno rasteretio naše vinogradare i vinare. U tom segmentu čeka nas još puno posla i izazova, ali sam uvjeren da ovakvim manifestacijama komunikaciju možemo učiniti još boljom”, rekao je Tušek.

 

Posebno je spomenuo vinsku omotnicu koja je od ove godine sljedećih pet godina dostupna našim vinogradarima.

„Zahvaljujući dodatnim financijskim sredstvima, s 54 milijuna eura poduprijet ćemo naše vinogradarstvo i vinarstvo sljedećih pet godina. Svakako moramo spomenuti i da je Ministarstvo poljoprivrede organiziralo još jednu manifestaciju kako bi isto tako istaknulo izvrsnost i posebnost naših vina, a to je manifestacija „Vina od davnina” koja će se održati u travnju iduće godine i nadam se da ćete nam se svi vi pridružiti i na toj manifestaciji”, kazao je pomoćnik ministrice poljoprivrede.

Među brojnim je izlagačima i Igor Jambrešić, vlasnik tvrtke Ida Nova Kupilek, iz Klanjca koji na VINOcomu predstavlja sve poznatije i priznatije kupinovo  vino Kupilek.

„Lijepo se pojaviti na ovoj manifestaciji na kojoj imamo priliku promovirati svoja vina. Ovdje se također možemo družiti s kolegama vinarima, vidjeti što je u trendu kako bi ih mogli pratiti, ali još bi bolje bilo da mi trendove možemo nametati”, zaključio je Jambrešić.

Pomoćnik ministrice Tušek smatra da su zagorski vinogradari i vinari, uz pomoć stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede, prepoznali trenutak i vrijednosti koje imaju, prije svega  kada je riječ o autohtonim sortama vinove loze.

„Prije 12-13 godina pokrenuti su ozbiljni projekti koji su danas doveli do toga da imamo već polako prepoznate sorte vina koje mogu biti odlična baza i za pjenušce, ali i za brendiranje Hrvatskog zagorja kao vinarske regije. Posebno mi je drago da i ovdje imamo vinogradare i vinare koji mogu bez problema stati uz bok drugim vinarima iz Hrvatske, ali se mogu i podičiti odličnim rezultatima na međunarodnim sajmovima i tržištima. Uvjeren sam da sve ove mjere koje provode Ministarstvo poljoprivrede i prateće institucije daju rezultate i u Krapinsko-zagorskoj županiji”, zaključio je Tušek.