U krugu tvrtke OMCO u Humu na Sutli u ponedjeljak je upriličeno potpisivanje ugovora za izgradnju ceste Drajža, prometnice koja će uvelike rasteretiti promet tim dijelom općine.

Potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek, nositelj stranačke liste za treću izbornu jedinicu.

- Ovo je povijesni dan za Općinu Hum na Sutli i za gospodarstvo naše županije. 2017. godine ovdje smo bili s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, razgovarali o ovom problemu i uvidjeli da je cesta neophodna. Učinili smo sve da se isprojektira i da uđe u plan Hrvatskih cesta – naglasio je Tušek i dodao:

- To je samo jedna od 500 milijuna kuna direktnih investicija Hrvatskih cesta na području Krapinsko-zagorske županije u mandatu ove Vlade i to je naša Sigurna Hrvatsku kakvu ćemo graditi i u vremenu koje je ispred nas.

 

Ova je cesta već punih 25 godina san Humčana i gospodarstvenika Huma, ali i šire, rekao je Zvonko Jutriša, načelnik Općine Hum na Sutli.

- Konačno smo uspjeli u mandatu ove Vlade reći da ćemo krenuti u to, a danas smo potpisom ovog ugovora potvrdili da uskoro počinju radovi na toj cesti. Cesta je najbitnija stvar za poslovnu zonu s preko tisuću zaposlenih. Neodrživo je korištenje sadašnje prilazne ceste koja je davno građena isključivo za naselje. Ukupna dužina će biti oko 2 kilometra. Investicija je oko 5 milijuna kuna Hrvatskih cesta za otkup zemljišta, oko milijun kuna pripremnih radnji Općine, zaključno s građevinskom dozvolom i na kraju 12,5 milijuna kuna izvođenje radova – rekao je načelnik.

 

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta kazao je kako će ova cesta itekako mnogo značiti za gotovo tisuću ljudi koji tim dijelom općine svakodnevno prolaze na putu na posao.

- Važnost ceste prepoznata je ne samo od radnika koji dolaze na posao, već i od svih dobavljača koji dovoze i odvoze robu, ali i od lokalne zajednice. Postojeća cesta kojom se sada prometuje ide kroz stambeno naselje i sreća je da se još nikada nije dogodila ozbiljnija nesreća. Kad gledamo to s gospodarskog vidika, cijelu širinu i značaj te ceste koja je praktički žila kucavica Huma na Sutli jer će smanjiti pritisak na taj teren i omogućiti modernu prometnicu koja će opet omogućiti daljnji razvoj ovih firmi koje tu jesu. Kad cesta krene prema Malom Taboru u sljedećim godinama, to će značiti povezivanje s turističkim aspektom na Sutlanskom jezeru i dalje prema Sloveniji, prema Podčetrtku – kazao je Antonić i zaključio:

- Želio bih naglasiti ispred mog resora, Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva i mog velikog angažmana slijedom uloge koju imam, da sam iznimno  ponosan kao Humčan, kao domaći čovjek, da smo uspjeli ovo izrealizirati, da je taj ugovor danas potpisan i da radovi kreću kroz koji tjedan.  Ponosim se tim dosegom naše Vlade.

 

Goran Puž, predstojnik ureda Uprave Hrvatskih cesta objasnio je da je cesta Dražja poddionica državne ceste D233 koja vodi od Huma na Sutli do Malog Tabora.

- Za nas je to bitno zato jer tu imamo veliki kamionski promet i postojeće prometnice ga ne mogu servisirati. To je prepoznato već i ranije, znate da kod nas pripreme za gradnju ceste traju dugo, one su uspješno obavljene otkupom zemljišta, znači osnovni preduvjet za građevinsku dozvolu, najteži od svih projekata je obavljen, po cijeni od nekih 4 milijuna kuna koje smo već uložili. Ugovor koji danas potpisujemo s tvrtkom Colas Hrvatska znači da smo uspješno okončali postupak javne nabave, a i to je jedna stvar koja se rasteže. U ovom slučaju ti postupci javne nabave traju dulje nego što će trajati izvedba – rekao je Puž i dodao da se tvrtka Colas Hrvatska ugovorom obavezuje dovršiti cestu za šest mjeseci.

 

Potpisivanju ugovora nazočio je i Josip Grilec, direktor Stražaplastike i predsjednik Županijske komore Krapina koji je kazao kako industriji svaka cesta znači osnovu za poslovanje.

- Ako imate dobru prometnicu, možete razvijati industriju, možete se baviti težom industrijom, posebno kad imate industriju koja počiva na dovozu robe u taj kraj jer ovaj kraj nema sirovinu i repromaterijal koji mi gospodarstvenici trebamo. Cesta nam je od vitalnog značaja, dugo ju čekamo i nadam se da će biti u rokovima kako je obećano, da više ne smetamo građanima, a nama koji se bavimo gospodarstvom da bitno olakša i dolazak radne snage, dovoz sirovine i repromaterijala i odvoz dalje – rekao je Grilec.

 

Direktor tvrtke OMCO Darko Ranogajec kazao je kako imaju 750 zaposlenika i desetine kamiona koji dnevno prolaze po jednoj neprimjerenoj prometnici.

- Upravo je iz tog razloga izgradnja ove ceste i nužnost i potreba – zaključio je.